Az NTA diákjai a kecskeméti kórház „Skill laborjába” látogathattak

A Nemzeti Tudósképző Akadémia kecskeméti képző központjához tartozó Szent-Györgyi diákok bemutató Skill labor látogatáson vettek részt a múlt héten a kecskeméti kórházban. Ennek kapcsán Banos Olga mb. ápolási igazgatóhelyettessel, a Skill labor felelősével beszélgettünk.

Nemzeti Tudósképző Akadémia: A Nemzeti Tudósképző Akadémia Kecskemét önkormányzatával és a kecskeméti kórházzal kötött megállapodás alapján kereste fel a kórházat és azt kezdeményezte, hogy az Akadémia Szent-Györgyi diákjai meglátogathassák a Skill labort és ott interaktív foglalkozáson vehessenek részt. Hogyan fogadta a kórház vezetése az Akadémia ötletét?

Banos Olga: A megkeresésnek nagyon örültünk, mivel napjainkban az egészségügyi dolgozók utánpótlása nagy kihívást jelent, ezért nagyon fontosnak tartjuk, hogy ha lehetőség van különböző fórumokon a hívatásunkat népszerűsíteni úgy mindenképpen megragadjuk a kínálkozó lehetőségeket.

NTA: A Skill labor bemutatása mellett a kórház egyéb, érdekesnek tűnő részlegeit is bemutatták a nyílt napon. Milyen egységeket tekinthették meg a diákok, a kórház mely részlegeit ismerhették meg?

B.O.: Első helyszín a Kp. radiológiai osztály megtekintése, ezen belül bemutatunk digitális röntgen felvételeket ennek technikai kivitelezését.

Második helyszín, Kp. laboratórium megtekintése, itt lehetőség volt a preanalitikai folyamatokon kívül egyes analitikai, (pld. mikroszkópizálás) tevékenységek kipróbálására.

Harmadik helyszín az onkoradiológia, sugárterápiás részleg bemutatása, betekintést kaphattak a sugárkezelések hazai eljárás rendjének gyakorlati kivitelezésében.

Negyedik helyszín, SKILL labor, itt a diákok az újraélesztés alapjait ismerhették meg és gyakorolhatták, illetve a laikusok számára is elérhető és használható defibrillátorral ismerkedtek meg, továbbá a stabil oldalfektetést, mint egyfajta speciális műfogás elsajátítására került sor.

NTA: A nyílt napon résztvevő Szent-Györgyi diákoktól csupa pozitív visszajelzést kapott a programot megszervező középiskolai képzési igazgató, Lengyel Adrien és a középiskolai-kórházi kapcsolattartó, Sebők Krisztián. A Kórház bemutatókat tartó szakdolgozói részéről milyen reakciók érkeztek a kórház vezetése felé a látogatásról, a diákokról?

B.O.: A bemutatóban résztvevő kollegáimtól nagyon pozitív visszajelzések érkeztek, a gyerekek érdeklődőek, figyelmesek, határozott és célirányos kérdésekkel fordultak munkatársaimhoz, akik minden kérdésre próbáltak válaszolni. A diákokon megfigyeltük, az elszántságot e hivatással szemben, érezhető volt a hallgatókon, hogy vannak már ismereteik.

NTA: A programot követően a Szent-Györgyi diákok egyértelműen kifejezték igényüket arra, hogy szeretnék a folytatást, és szívesen megismernék a kórházban folyó egészségügyi tevékenység több aspektusát is. A kórház részéről is van-e nyitottság a további közös munkára, milyen programot terveznek a diákoknak a legközelebbi alkalommal?

B.O.: Terveink szerint a SKILL labor és fent említett egyéb területek bevonásával lokalizáltan és az érdeklődési körnek, kérésnek megfelelően állítjuk össze a következő programsorozatot. Elképzeléseink szerint szeretnénk az igényeket felmérni, a gyermek és felnőtt betegellátással kapcsolatos bemutatók igényére, továbbá lehetőséget szeretnénk teremteni közepes hűségű Árész babával történő szimulációs beavatkozások kivitelezése. Rendelkezésre áll szimulációs műtőegység, ahol az ezirányú érdeklődésű hallgatók betekintést nyerhetnek az alap sebészeti, műtéti eljárásokba, a XXI. századi modern laparoszkópos sebészeti trénerek közreműködésével.

2023.06.15.

Vissza