Szent-Györgyi PhD hallgatónk sikeres doktori védése

Hatalmas öröm és büszkeség a Nemzeti Tudósképző Akadémia számára, hogy az Egyetemi Képzési Program teljes palettáját végigjáró Porkoláb Gergő sikeres PhD fokozatott szerzett.

Az Akadémia által megálmodott új típusú iskolarendszer legmagasabb szintjét is bejáró Porkoláb Gergő 2016-ban a Szegedi Tudományegyetem biológia szakos hallgatójaként nyert felvételt a Nemzeti Tudósképző Akadémia Egyetemi Képzési Programjába, ahol Deli Mária mentor és Veszelka Szilvia junior mentor támogatásával végezte kutatásait. Négy évvel később, miután biológusként egyetemi oklevelet szerzett, felvételt nyert az NTA PhD Hallgatók számára kidolgozott képzési rendszerébe is. 2024. május 21-én pedig ezt a szintet is lezárva sikeresen megvédte doktori disszertációját, amelyhez ezúton is gratulálunk neki.

Porkoláb Gergő doktori disszertációjának címe: Humán vér-agy gát modell tulajdonságainak erősítése gyógyszerek és nanorészecskék vizsgálatához.  

A PhD alapját képező tanulmány – amelynek Porkoláb Gergő első szerzője volt – a rangos PNAS folyóiratban jelent meg, és áttörést hozhat az agyi gyógyszerbevitel vizsgálatában. A Deli Mária, NTA SZBK Tudományos Műhelyének szakmai vezetője által vezetett nemzetközi kutatás azt vizsgálta, hogyan alakul ki agyi ereink sajátos védelmi rendszere, az úgynevezett vér-agy gát.

2024.05.23.

Vissza