Szent-Györgyi diákok Marc Van Ranst budapesti előadásán

Az orvos végzettségű Marc Van Ranst a Leuven-i egyetem professzora, jelenleg a laboratóriumi orvostan osztályának helyettes vezetője, valamint a belgiumi Leuven Egyetemi Kórházak klinikai virológiai laboratóriumának vezetője. A világban több AIDS-kutatással foglalkozó laboratórium és munkacsoport igazgatója.

Marc Van Ranst 2023. június 14-én a Semmelweis egyetemen tartott előadást a SARS-CoV-2/19  járvány kitöréséről, amely során Marc Van Ranst 2020-ban koronavírus közegészségügyi kockázatait elemző Risk Assesment Group (RAG) tagja lett, illetve a „Scientific comittee Coronavirus” tagjaként tanácsot adott a belga egészségügyi hatóságoknak a vírus elleni küzdelemben, amely a vírus mutálódását és terjedését prognosztizálta Belgiumban.

A professzor az előadásában nem csak a kutatás szakmai oldaláról beszélt, hanem kiemelte, hogy a tudomány veszélyes élethelyzeteket is teremthet, mint ahogy ez az ő esetében is megtörtént.
A közösség médiumokban nagyon aktív Van Ranst szakmai és társadalmi kérdésekkel is foglalkozik, kiemelte a Covid-járvány idején a média szerepét, fontosságát az álhírek, téves információk terjesztésében. 

Az előadást Hegyi Péter, az NTA programigazgatója, a Transzlációs Medicina program Igazgatója nyitotta meg:

Marc Van Ranst elmondta, hogy ha biztosak vagyunk az általunk elért és szakmailag megalapozott eredményeinkben, amelyet a gyógyítás szolgálatába állíthatunk, akkor ezért minden presszió ellenében ki kell állnunk.

A magyar és külföldi orvosi egyetemisták mellett a kecskeméti Szent-Györgyi diákok is részt vettek a magával ragadó és hangulatos előadáson, amelynek végén érdekes kérdéseket tettek fel a professzornak. 

A kecskeméti Szent-Györgyi diákok Marc Van Ranst-tal, Hegyi Péter programigazgatóval, Lengyel Adrien középiskolai képzési igazgatóval és Sebők Krisztián középiskolai-kórházi koordinátorral:

2023.06.20.

Vissza