Szingapúri professzorok vendégeskedtek a Nobel-díjasok és tehetséges diákok XXII. találkozóján

A Szingapúri Nemzeti Egyetem (NUS) és a Nemzeti Tudósképző Akadémia (NTA) között évek óta tartó szakmai kapcsolat tette lehetővé idén azt a meghívást, amelynek keretében egy professzorokból álló delegáció érkezett az ázsiai ország neves egyeteméről a Nobel-díjasok és tehetséges diákok XXII. találkozójára.

A 2024. április 11-15. között Budapesten és Szegeden zajló eseményen 62 középiskola közel 480 diákja vett részt. A Nemzeti Tudósképző Akadémia egyetemi képzési helyszíneiről (Budapestről, Debrecenből, Pécsről és Szegedről) mintegy 180 élettudományok iránt elkötelezett egyetemista (többnyire gyógyszerész, biológus és orvostanhallgató), és a kutatói életpálya megvalósításában őket támogató mentoraik, junior mentoraik vettek részt a találkozón. A konferencia összesen mintegy 750 fő részvételével zajlott.

A kétnapos konferencia kiemelt vendégei és előadói Brian Kobilka Nobel-díjas amerikai fiziológus, John Eu-Li Wong, Szingapúri Nemzeti Egyetem orvostudományi innovációért és transzlációs medicináért felelős elsőszámú alelnöke, David Eisner a Manchesteri Egyetem Szívélettani részlegének professzora, Martin Morad, a Dél-karolinai Orvosi Egyetemen regeneratív medicina és a sejtbiológia professzora voltak.

A 8 fős szingapúri küldöttség első kézből tanulmányozhatta az Akadémia programját, melynek célja az orvosbiológia iránt kiemelten érdeklődő tehetséges fiatalok támogatása. A John Eu-Li Wong, a Szingapúri Nemzeti Egyetem orvostudományi innovációért és transzlációs medicináért felelős elsőszámú alelnöke által vezetett professzorokból és kutatókból álló csoport bepillantást nyerhetett az NTA által működtetett iskolarendszer szakmai-, szellemi és infrastrukturális hátterébe, illetve találkozhattak a programban résztvevő középiskolásokkal, egyetemistákkal és szakmai vezetőkkel is.

A látogatás keretei között megbeszéléseket folytattak a szorosabb együttműködésről a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat vezetőivel.

A konferencián szerzett tapasztalatok tovább erősítették a NUS elkötelezettségét arra vonatkozóan, hogy szingapúri diákok is bekapcsolódjanak a Magyarországon zajló, különleges képzésbe. Terveik szerint nemcsak egyetemisták, hanem középiskolások is érkeznének országukból, hogy a helyi közoktatásba, illetve a megfelelő szintű Akadémiai képzésbe becsatlakozva a Nemzeti Tudósképző Akadémia tehetséggondozó programját nemzetközi szinten is ismertté tegyék.

 

2024.04.18.

Vissza