Átadták a Szent-Györgyi Diák ösztöndíjakat


Átadták a Szent-Györgyi Diák ösztöndíjakat

November 28-án a II. Szent-Györgyi Ifjak, Diákok, Tanárok és Mentorok Találkozójának gálavacsoráján 9 első éves orvostanhallgató vehette át a Szent-Györgyi Diák ösztöndíjat. Ők lettek a Szegedi Tudós Akadémia második első évfolyama.

A fiatal medikusok többségében azok közül kerültek ki, akik középiskolásként 2013-ban részt vettek az I. Szent-Györgyi Ifjak, Diákok, Tanárok és Mentorok Találkozóján és már akkor bekapcsolódtak a Szegedi Tudós Akadémia munkájába, mint Szent-Györgyi Ifjak.

A 9 fiatal kutatópalánta már Szent-Györgyi Mentorát is megtalálta és elkezdte munkáját a mentor tudományos területén, az általa vezetett kutatócsoportban. Az ösztöndíj átvétele után szinte mindannyian azt nyilatkozták, hogy nagyon fontosnak tartják ezt a lehetőséget, mert így olyan biztos kapcsolatokhoz, egzisztenciális, tudományos és emberi munícióhoz jutnak, mely egész további életüket meghatározhatja.

Erwin NeherA II. Szent-Györgyi Ifjak, Diákok, Tanárok és Mentorok Találkozóján a főszervezők nevében Hegyi Péter professzor bejelentette, hogy a következő találkozón, mely 2015 tavaszán esedékes újabb Nobel-díjas vendéget köszönthetnek Szegeden: Erwin Neher német biofizikus 1991-ben Bert Sakmannal közösen kapott orvostudományi Nobel-díjat a sejtek ioncsatornáinak működésével kapcsolatos felfedezéseiért és a folt-feszültségzár (patch clamp) méréstechnika kidolgozásáért. A német tudós feleségével, Eva-Maria Neherrel együtt érkezik Szegedre.



A közlemény az SZTA Kuratóriumának nevében Varró András kuratóriumi elnök és Hegyi Péter kuratórium titkára tájékoztatása alapján készült.


 

2014.12.01.

Vissza