Bert Sakmann ismét Szegeden

Bert Sakmann ismét Szegeden

2016. november 24-26. között ismét Szegedre látogat Bert Sakmann Nobel-díjas tudós, a Szegedi Tudós Akadémia képzési igazgatója. Látogatásának apropója a VIII. Nobel-díjasok és Tehetséges Diákok Találkozója, ahol a német fiziológus előadást is tart november 25-én délután.

SZTA logoA találkozó egyik legfontosabb célja, hogy a résztvevő középiskolás diákok megismerjék azokat a kutatóműhelyeket, azokat a mentorokat, akikkel majd együtt dolgozhatnak, ha sikeresen felvételiznek a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karára illetve a Szegedi Tudós Akadémia ösztöndíjasai lesznek. A mentorokon kívül ugyanis találkozóról találkozóra azok a fiatal medikusok, medikák is beszámolnak kutatásaikról, akik az SZTA Szent-Györgyi Diákjai.

A Szent-Györgyi Diákok köre idén ősszel 15 fővel bővült. A felvételire összesen 39-en jelentkeztek, a bizottság 25 fiatal jelentkezését fogadta el és belőlük választották ki azt a 15-öt, akik orvostanhallgatóként immár az SZTA ösztöndíjasai is. A felvételi igen összetett volt, a jelentkezőknek ki kellett tölteniük egy elektronikus tesztet, mely reakciókészséget és szakmai intelligenciát mért, valamint részt kellett venniük egy szóbeli meghallgatáson. Az új ösztöndíjasok között többen vannak olyanok, akik középiskolásként, Szent-Györgyi Ifjúként már részt vettek a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány által szervezett a mostanihoz hasonló találkozón.

A találkozó jó alkalom arra is, hogy Bert Sakmann és a Szent-Györgyi Diákok közös megbeszélésen vegyenek részt, ahol beszámolhatnak kutatásaik állásáról, kérdezzenek és inspirációt kapjanak.

Bert Sakmann legutóbb 2016 tavaszán járt Szegeden, mint az SZTA képzési igazgatója. Akkor úgy nyilatkozott, hogy az ő feladata elsősorban annak feltérképezése, hogy  milyen kutatási témák érdeklik a fiatalokat. Ezért azt kérte tőlük, hogy állítsanak össze egy listát azokból a témákból, amelyekben bővíteni szeretnék az ismereteiket. Azt is kérte tőlük, hogy ne csak témát mondjanak, hanem azt is, hogy az adott téma kutatói, szakemberei közül kiket hívnának meg Szegedre.

A vele készült interjú itt tekinthető meg:

{videobox? &pWidth=`500` &pHeight=`339`}
bT0sLY4Avd8
{/videobox}

A közlemény az SZTA Kuratóriumának nevében Varró András kuratóriumi elnök és Hegyi Péter kuratórium titkára tájékoztatása alapján készült.

2016.11.22.

Vissza