„Érdemes volt Oxfordból hazajönni!”


„Érdemes volt Oxfordból hazajönni!”

Ezzel a mondattal kezdte köszönő beszédét Pál Csaba biológus, amikor átvette a Szent-Györgyi Talentum-díjat. Az átadáson ott volt az a két Nobel-díjas tudós is, akik a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány meghívására a III. Nobel-díjasok – Tehetséges Diákok Találkozóján vettek részt 2014. május 26-án. Az egész napos program méltó befejezése volt a Díjátadó Gálaműsor a Szegedi Nemzeti Színházban.

Ada Yonath és Aaron Ciechanover Nobel-díjas biokémikusok nemcsak átadták a díjat az Alapítvány elnökével, Varró András professzorral együtt, hanem részt vettek a díjazott kiválasztásában is.


MTI fotó: Kelemen Zoltán Gergő

A Szent-Györgyi Talentum díjat 2014-ben másodszor ítélte oda a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány kuratóriuma. Az elismerésre olyan fiatal kutató pályázhat, aki az elmúlt egy-két évben nemzetközi szinten meghatározó felfedezést tett és azt nívós szaklapban publikálta is. A díjat olyan szegedi tudós kaphatja, aki– az elismerés névadójához, Szent-Györgyi Alberthez hasonlóan – a felfedezéséhez kapcsolódó kutatómunka jelentős részét a Tisza-parti városban végezte. A Nobel-díjhoz hasonlóan nem életművet, hanem egyszeri felfedezést ismernek el a díj alapítói.

Pál Csaba biológus az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának fiatal kutatócsoport-vezetője. Munkatársaival a baktériumok antibiotikumokkal szembeni rezisztenciáját vizsgálják, pontosabban azokat az Achilles-pontokat keresik, ahol a már bizonyos antibiotikumokhoz alkalmazkodó baktériumok megtámadhatók. Ezen vizsgálódás közben egy olyan szabályszerűséget fedeztek fel, amely szerint egy bizonyos antibiotikumnak ellenálló kórokozó jó eséllyel érzékennyé válik valamely más hatóanyagra. Kutatásuk jelenleg már ott tart, hogy javaslatokat tudnak tenni olyan antibiotikum-koktélokra, melyeket alkalmazni lehetne annak érdekében, hogy bizonyos baktériumtörzsek ne váljanak ellenállóvá. Pál Csaba szerint az ő felfedezésük azért kapott nagy nemzetközi visszhangot, mert nem újabb és újabb antibiotikumok kifejlesztésével próbálkoznak, hanem már meglévők kombinációjával támadják a baktériumokat. Kérdésünkre, hogy mikor lehet ezt a felfedezést a mindennapi gyógyítás részéve tenni, a kutató 10 éves időintervallumot mondott. Pál Csaba azt is kiemelte, hogy nagyon hasznos volt az a személyes beszélgetés, amit Ada Yonath-tal folytattak. A kutatónő jó érzékkel világított rá gyenge pontjaikra, de mivel ő is hasonló területen folytat kutatásokat, az együttműködésre is javaslatot tett.

A Díjátadó Gálaműsor a hagyományoknak megfelelően a néptáncra épült. A Szeged Táncegyüttes és a Magyar Állami Népi Együttes Hegyi Péter - Paragi Zoltán Népek bölcsője című koreográfiáját adta elő.

A Díjátadó Gálaműsor itt tekinthető meg:

{videobox}
WpV7nGNw8_4|Díjátadó gálaműsor||box=1, t_width=206, t_height=155, button=1;
{/videobox}

A közlemény az SZTA Kuratóriumának nevében Varró András kuratóriumi elnök és Hegyi Péter kuratórium titkára tájékoztatása alapján készült.


 

2014.06.05.

Vissza