Hivatalosan is megalakult a Szegedi Tudós Akadémia

Az iskola céljairól Hegyi Péter professzor, a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány titkára, az iskola ötletgazdája beszélt, aki kiemelte, hogy az SZTA: a legtehetségesebb gimnáziumi diákok számára olyan ELIT képzési formát biztosít, mely 16 éves kortól 20 éven keresztül biztosítja a MINŐSÉGI KÉPZÉS-t és az EGZISZTENCIÁLIS megbecsülést. Az iskolát azért nevezik multigenerációsnak, mert a fiatalokat 16 éves kortól 36 éves korig vezetik végig a különböző oktatási intézmények kiváló tanárai. Így a tehetséggondozás a gimnáziumoktól az egyetemi képzésen át a posztdoktori időszak végéig tart.
Az egyetem nevében Szabó Gábor rektor szólt: Szerinte az SZTE értéke nemcsak oktatói gárdáján, hanem hallgatóinak színvonalán is múlik. Ezért fontos, hogy a tehetséges fiatalokat Szeged fel fordítsák.
Varró András tudományos rektorhelyettes, a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány kuratóriumának elnöke hangsúlyozta, hogy az egyetem és az alapítvány két szilárd pillérként megteremtheti a feltételeket ahhoz, hogy minél tehetségesebb fiatalok tanulhassanak a jövőben Szegeden, valamint később ezek a tehetségek ne hagyják el az országot, illetve a várost.
Gál Béla, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium igazgatója arról beszélt, miért látják ők, középiskolai tanárok fontosnak a tehetséggondozásnak ezt a formáját. Gál Béla kiemelte: az SZTA egyedisége abban rejlik, hogy nem hagyná elveszni azokat a fiatalokat, akiknek többsége eddig eltűnt az egyetemi rendszer útvesztőiben.
A Szent-Györgyi Mentorok nevében Vécsei László, az SZTE Általános Orvostudományi Karának dékánja elmondta, hogy az ÁOK-án 17, az MTA SZBK-án 16 tudós kollégája vállalt mentori közreműködést a Szegedi Tudós Akadémián és a segítségükkel 10 nemzetközi mentor is csatlakozott a programhoz. “Számunkra az az egyik legnagyobb érték, ha a fakultásra a legjobb fiatalok érkeznek. Úgy gondolom, Szent-Györgyi Nobel-díja mellett a jelenlegi kutatóink tudományos súlya is reális alapot teremt ehhez” – mondta az akadémikus.
A sajtótájékoztatón Szeged városát Solymos László alpolgármester, Csongrád megyét B. Nagy László kormánymegbízott képviselte.
A sajtótájékoztatón jelentették be azt is, hogy az SZTA következő programja 2014. május 27-30-a között lesz. Erre az eseményre is két Nobel-díjas tudós érkezik Szegedre.

A sajtótájékoztató videofelvétele itt tekinthető meg.

A közlemény az SZTA Kuratóriumának nevében Varró András kuratóriumi elnök és Hegyi Péter kuratórium titkára tájékoztatása alapján készült.


 

2013.12.02.

Vissza