Ismét Nobel-díjas tudós érkezik Szegedre

Ismét Nobel-díjas tudós érkezik Szegedre
2015-ben már harmadszor!

Erwin Neher és Tim Hunt után ismét Nobel-díjas vendéget köszönt Szeged, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontja (SZBK). Eric F. Wieschaus amerikai fejlődésgenetikus - Nobel-díját 1995-ben kapta a korai embrionális fejlődés genetikai szabályozását feltáró kutatásaiért - számára már nem ismeretlen város Szeged, hiszen kedves kollégája és barátja Szabad János, az SZTE Általános Orvostudományi Kar fejlődésgenetikusa. A magyar professzor meghívására már többször járt hazánkban és városunkban is, legutóbb a 9 Nobel-díjas tudós részvételével, Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulójára rendezett konferencián találkozhatott vele a szélesebb közönség 2012-ben.

Eric F. Wieschaus Szegeden 2012-ben
Eric F. Wieschaus Szegeden 2012-ben

Az amerikai tudós most öt napot tölt elsősorban a Tisza parti városban a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány meghívására 2015. november 4-e és 8-a között.

Eric F. Wieschaus részt vesz a Szegedi Tudós Akadémia (SZTA) éves programján, a VI. Nobel-díjasok, Szent-Györgyi Ifjak, Diákok, Tanárok és Mentorok Találkozóján, ahol előadást is tart 2015. november 6-án az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

Az SZTA fontos célkitűzése, hogy a tehetséges fiatalok már gimnáziumi éveik alatt találkozzanak olyan kiváló tudósokkal, akiknek karrierje példaként szolgálhat előttük, de azt is lássák, hogy már igen fiatalon is lehet tudományos tevékenységet folytatni, kutatócsoportok tagjává válva bekapcsolódni a hazai és a nemzetközi tudományos élet vérkeringésébe. Ezért Wieschaus professzor Szegeden a Radnóti és a Ságvári, míg Hódmezővásárhelyen a Németh László Gimnáziumba látogat el, de program fontos része az az előadássorozat, ahol az SZTA Szent-Györgyi Diákjai és mentoraik számolnak be kutatásaikról.

Eric F. Wieschaus szegedi látogatásának részletes programja itt érhető el.

Eric F. Wieschaus életrajza a Szegeden járt Nobel-díjasok menüpontban található.

A közlemény az SZTA Kuratóriumának nevében Varró András kuratóriumi elnök és Hegyi Péter kuratórium titkára tájékoztatása alapján készült.

2015.11.02.

Vissza