Mérlegen az SZTA 2015-ös éve

Mérlegen az SZTA 2015-ös éve

A Szegedi Tudós Akadémia harmadik évében 2015-ben három Nobel-díjas tudós is részt vett a multigenerációs tehetséggondozó iskola munkájában.

Júniusban Erwin Neher és felesége, Eva-Maria Neher érkezett a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány meghívására Szegedre. A két tudós részvételével adták át immár harmadik alkalommal a Szent-Györgyi Talentum Díjat, melyet 2015-ben Tamás Gábor neurobiológusnak ítéltek oda.

Augusztus végén Nobel-díjassal indult az új tanév is a Tisza parti városba. Sir Timothy Hunt nemcsak előadást tartott arról, milyen út vezet a kimagasló tudományos díj elnyeréséhez, hanem az ő kezéből vehették át a Köztársasági Ösztöndíjat az Általános Orvostudományi Kar legkiválóbb diákjai. A hallgatóság soraiban ott volt az a 17 első éves orvostanhallgató is, akik Szent-Györgyi Ifjúként még középiskolai tanulmányaik alatt kapcsolódtak be az SZTA programjába, majd sikeresen felvételiztek az SZTE Általános Orvostudományi Karára.

Novemberben feleségével együtt látogatott Szegedre Eric F. Wieschaus Nobel-díjas amerikai kutató. A tudós részt vett a Szent-Györgyi Diák ösztöndíjak átadásán. A Szegedi Tudós Akadémia harmadik évfolyamán most kilenc diák lehetett tagja a tehetséggondozó programnak. Wieschaus professzort az Egyetem Napján az SZTE díszdoktorává avatták.

Aki kíváncsi arra, hogy miről tartottak előadást a Nobel-díjas tudósok, milyen kutatási lehetőségek várnak a fiatal tehetségekre és milyen tudományos eredményeket értek el a Szent-Györgyi Ifjak és Diákok a video menüpont alatt az összes előadás felvételét megtekinthetik.

2016-ban újabb kihívások várnak a Szegedi Tudós Akadémiára. Magyarország kormányának döntése alapján, mely megjelent a Magyar Közlöny 2015. december 29-ei számában újabb nagy lépés előtt áll a multigenerációs tehetséggondozó iskola. Akit érdekel az SZTA jövője, kísérje figyelemmel 2016. február havának második heti híreit, különösen Szeged város február 12-ei közgyűlését.

A közlemény az SZTA Kuratóriumának nevében Varró András kuratóriumi elnök és Hegyi Péter kuratórium titkára tájékoztatása alapján készült.

2016.02.10.

Vissza