Nobel-díjas életpályamodell a szegedi fiataloknak

Nobel-díjas életpályamodell a szegedi fiataloknak

XII. alkalommal került sor a Nobel-díjasok és Tehetséges Diákok Találkozójára

Kurt Wüthrich Nobel-díjas svájci kémikus, biofizikus látogatott el Szegedre a Nobel-díjasok és Tehetséges Diákok tizenkettedik alkalommal megrendezett találkozója alkalmából. A 2018. december 5-7. közötti tudományos programsorozaton 72 középiskola 350 diákja vehetett részt egy lépéssel közelebb kerülve a sikeres tudományos életpályához.

Kurt WuthrichA Nobel-díjasok és Tehetséges Diákok Találkozója elnevezésű többnapnyi, tudományos képzés köré szerveződő eseményt évente kétszer rendezi meg közösen a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány, a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont. A programsorozat fő célja, hogy inspiráló környezet megteremtése révén minél korábbi életszakaszban az orvosi és a természettudományos területek felé fordíthassák a tehetséges fiatalok érdeklődését.

A találkozó vendége ez alkalommal Kurt Wüthrich svájci kémikus, biofizikus volt. Wüthrich 2002-ben kapta Nobel-díját biológiai makromolekulák, főleg a fehérjék hatékonyabb szerkezetvizsgálatára alkalmas NMR spektroszkópiai módszerek kidolgozásáért. Előadását is ebben a témában tartotta diákokból álló hallgatóságának „With NMR of Biological Macromolecules to a Nobel Prize” címmel. A fiataloknak nem csak az előadást volt lehetőségük meghallgatni, a személyes találkozásra, beszélgetésre is alkalmuk nyílt a neves tudóssal.

Az Alapítvány és az általa létrehozott multigenerációs tehetséggondozó iskola, a Szegedi Tudós Akadémia, iskolatípusokon és életszakaszokon átívelő tehetséggondozással, hazai- és nemzetközi mentorokkal és inspiráló környezet segítségével valósítja meg a tehetséggondozást új dimenzióba helyező programot. Ezzel megteremtik a növendékek számára a Nobel-díj elnyerésének feltételeit és arra ösztönzik őket, hogy Magyarországon maradva válasszák a tudományos életpályát.

2018.12.20.

Vissza