Siker volt a Nobel-díjas tudósok szegedi látogatása


Siker volt a Nobel-díjas tudósok szegedi látogatása

Ada Yonath és Aaron Ciechanover Nobel-díjas biokémikusok elmondásuk szerint kiválóan érezték magukat a III. Nobel-díjasok – Tehetséges Diákok Találkozóján május 26-án. A tehetséggondozást már középiskolában elindító és a tervek szerint a kutatóvá váló fiatalt 20 éven át ösztöndíjjal segítő Szegedi Tudós Akadémia ars poeticája, hogy Magyarországon is meg lehet teremteni azokat a feltételeket, melyek újabb hazai Nobel-díjat érlelnek, mint ez történt Szent-Györgyi Albert esetében is (1937-ben kapott Nobel-díjat a C-vitamin felfedezéséért).

A példamutatás, a kutatói pálya népszerűsítésének leghatékonyabb módja a személyes történetek megismerése. Ezt a célt szolgálják azok a találkozók a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány szervezésében, ahol a tudomány iránt érdeklődő fiatalok szemtől-szembe állhatnak egy-egy kiváló, nemzetközileg elismert kutatóval. Ez történt május 26-án is, ahol Ada Yonathnak az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában fiatal tudósok mutatták be kutatási eredményeiket és azokat a laboratóriumokat, ahol a baktériumok antibiotikum rezisztenciájával foglalkoznak. A látogatás utáni sajtótájékoztatón a Nobel-díjas biokémikus azt mondta, hogy elképzelhetőnek tartja az együttműködést a szegedi fiatalokkal, hiszen ő is a még hatékonyabb antibiotikumok kifejlesztésén munkálkodik, így hasonló célokért küzdenek.

Aaron Ciechanover az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumában és a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban tett látogatása után kiemelte, hogy öröm volt számára ilyen csillogó szemű, érdeklődő gyerekekkel beszélgetni, akik még a mikroszkóp mellé is leültették. A sajtó képviselőinek azt is hangsúlyozta, hogy sajnálatos módon világjelenség a fiatalok elfordulása a tudománytól. A kormányok ösztöndíjakkal, kutatási támogatásokkal tehetik vonzóvá a tudományos karriert, emellett fontos a sikeres életpályák bemutatása is, amelyekkel inspirálni lehet a fiatalokat.

Május 26-án délután az ország 10 középiskolájának mintegy száz, a biológia, kémia tantárgyban jeleskedő diákja és tanáraik vettek részt azon a konferencián, ahol a meghívott Nobel-díjas tudósok előadását is meghallgathatták.

Ada Yonath a riboszómák világáról tartott prezentációt. A riboszómák a sejtek apró "üzemei"-ként nagyon kis hibarátával, rendkívül gyorsan állítják elő a fehérjéket. A Nobel-díjas tudós kiemelte, hogy az antibiotikumok több mint 40 százaléka a fehérjeszintézis folyamatát támadja, ezek többsége a riboszómákat blokkolja. Munkatársaival jelenleg azt vizsgálja, milyen módszerekkel lehet fellépni az egyre komolyabb problémát okozó antibiotikum-rezisztencia ellen. Előadása végén azt is megmutatta, milyen egy vidám kutatócsoport és milyen vidám nagymama ő, akit unokája az „az év legjobb nagyija” címmel ruházott fel.

Aaron Ciechanover előadásában a fehérjebomlás folyamatáról beszélt. Ezzel a témával mentorával, Avram Hershkóval együtt kezdett foglalkozni. Felfedezték, hogy az ubiquitin nevű molekula az, amely megjelöli azokat a fehérjéket, melyek "ideje lejárt". Kiderült, hogy a vegyület emellett számos más, a sejten belül zajló fontos folyamatban is szerepet játszik.

A Nobel-díjas tudósokon kívül az érdeklődő fiatalok összesen 12 előadást hallhattak az orvosbiológiai kutatások különböző területeiről. Az előadók többsége olyan fiatal volt, akik a Szegedi Tudós Akadémia első ösztöndíjasai illetve kiemelkedő eredményt értek el a 2014. évi Tudományos Diákköri Konferencián. Így a középiskolások nemcsak a már jeles kutatói pályát maga mögött tudókkal, hanem a karrierjük elején álló fiatalokkal is megismerkedhettek. Az Alapítvány által életre hívott Szegedi Tudós Akadémia ugyanis kiemelt figyelmet fordít a tehetséges középiskolás fiatalok Magyarországon tartására. Mint az Alapítvány kuratóriumának titkára, Hegyi Péter orvosprofesszor fogalmazott az egyetem Médiacentrumának adott interjújában: „Az alapítvány óriási energiákat mozgatott meg annak érdekében, hogy Oxfordot hozzák Magyarországra ahelyett, hogy a tehetséges diákokat küldenénk külföldre.”

A III. Nobel-díjasok – Tehetséges Diákok Találkozóján részt vett középiskolákból érkező visszajelzések azt bizonyítják, érdemes lesz jövőre megszervezni a negyedik találkozót.

„Nagyon érdekes volt diákjainknak és nekünk is találkozni Nobel-díjas kutatókkal és meghallgatni az előadásukat. A diákok azt is láthatták, milyen komoly eredményeket érhetnek el Önöknél Szegeden a tehetséges diákok már első-, másodéves korukban.” (esztergomi Dobó Gimnázium)

„Köszönjük a tegnapi felejthetetlen élményeket. Három tanulóval voltam Nálatok, mély nyomokat hagytak bennünk az előadások, különösen a Nobel-díjas tudósok hallgatása.” (szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium)

A III. Nobel-díjasok – Tehetséges Diákok Találkozójának sajtótájékoztatóján készült felvétel itt tekinthető meg:

{videobox}
mDEWM6qoyBQ|Sajtótájékoztató||box=1, t_width=206, t_height=155, button=1;
{/videobox}

A közlemény az SZTA Kuratóriumának nevében Varró András kuratóriumi elnök és Hegyi Péter kuratórium titkára tájékoztatása alapján készült.


 

2014.05.30.

Vissza