Szeged legyen Európa tudományos központja!

Szeged legyen Európa tudományos központja!

Bert Sakmann2 2016Május 23-án megkezdődött a VII. Nobel-díjasok és Tehetséges Diákok Találkozója Szegeden. A mostani program díszvendége Bert Sakmann Nobel-díjas német fiziológus. A tudós harmadik alkalommal jár a Tisza parti városban. Most azonban elsősorban nem vendégnek érzi magát, hanem konkrét feladatokkal érkezett, hiszen 2016-tól ő a Szegedi Tudós Akadémia képzési igazgatója. Varró András professzor, a programot szervező Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány elnöke szerint nagy megtiszteltetés számukra, hogy a nemzetközileg elismert kutató elvállalta ezt a posztot. Bert Sakmann döntését azzal indokolta, hogy az a multigenerációs oktatási program, amit az SZTA megvalósít, egyedülálló a világon és a magyar tudomány és oktatás, illetve Szeged városa számára is óriási kiugrási lehetőséget jelent. Egy ilyen programban pedig érdemes részt vállalni.

Az első nap igen tevékenyen telt, hiszen Bert Sakmann hétfő délelőtt a Radnóti Miklós Kísérletei Gimnáziumba látogatott el. A TERMOSZ-ban, a gimnázium korszerű, a kutatás-alapú tanulást megvalósító laboratóriumában tehetséges gimnazistákkal találkozott. Az SZTA középiskolai oktatóhelyén tett látogatása után azt mondta, hogy érezhető mekkora fejlődés ment végbe az elmúlt néhány évben a képzésben. Ezt saját tapasztalatai is igazolják, ugyanis 2013-ban már részt vett hasonló laborlátogatáson. A Nobel-díjas tudós szerint az itt tanuló fiatalok rendkívül motiváltak, a kiváló atmoszféra pedig hozzájárul a program sikerességéhez.

Bert Sakmann megnézte azt az épületet is, amely a Szegedi Tudós Akadémia kollégiuma lesz, hogy az ösztöndíjas fiatalok megfelelő környezetben készülhessenek a kutatói pályára. A volt Bartók Béla Művelődési Ház impozáns méretei lenyűgözték a tudóst, aki külön kiemelte: milyen jó, hogy az épület Szeged szívében van.

Botka László, Szeged polgármestere az épületbejárást követő sajtótájékoztatón megerősítette az önkormányzatnak azt a szándékát, hogy évente 30 millió forinttal támogatja a Szegedi Tudós Akadémiát, illetve a törvényi előírások betartása mellett a legkedvezőbb feltételekkel adják el az Alapítványnak a Bert Sakmann által is megcsodált épületet. Botka László azt hangsúlyozta: közös célunk, hogy Szeged Európa tudományos központja legyen.

A sajtótájékoztatón a Szegedi Tudományegyetemet képviselő tudományos és innovációs rektorhelyettes a városhoz hasonló bejelentést tett. Kemény Lajos elmondta, hogy az egyetem is évente 30 millió forinttal támogatja az SZTA programját, mert ezzel a kiszámítható, iskolatípusokon és életszakaszokon átívelő oktatási rendszerrel, a modern környezettel és a nemzetközi szinten elismert mentorokkal a városban tudják tartani az egyetemen végzett kutatókat, akik később akár nemzetközi kutatási projekteket is hozhatnak Szegedre.

Bert Sakmann szegedi látogatásáról készült rövidfilm itt tekinthető meg.

A közlemény az SZTA Kuratóriumának nevében Varró András kuratóriumi elnök és Hegyi Péter kuratórium titkára tájékoztatása alapján készült.

2016.05.25.

Vissza