Szent-Györgyi Diákok találkozója a Nobel-díjas Sakmannal

Szent-Györgyi Diákok találkozója a Nobel-díjas Sakmannal

A Nobel-díjas Tudósok és Tehetséges Diákok 8. Találkozójának első programján Bert Sakmann egy olyan labort nézett meg, melynek fiatal vezetője csapatával az epilepsziás rohamok gyakoriságát és időtartamát csökkentő kezelési eljáráson dolgozik. Berényi Antal Lendület-ösztöndíjas kutató szerint a magyar idegtudomány évtizedek óta nemzetközi színvonalú eredményeket ér el és reméli, hogy kutatócsoportjának sikerei erősítik majd ezt a tendenciát.

Bert Sakmann másik fontos megbeszélésen mint a Szegedi Tudós Akadémia képzési igazgatója vett részt. Találkozott a Szent-Györgyi Diákokkal, köztük a 15 új taggal, akik a Szegedi Tudós Akadémia ösztöndíjasai. Velük majd egy órán át folytatott eszmecserét elképzeléseikről, kutatási terveikről és közben azt is elárulta, hogy a jövő évi találkozóra Stefan Hellt szeretné meghívni. A bánsági sváb családból származó kutató 2014-ben kapott kémiai Nobel-díjat a nanoszkópia területén elért eredményéért Eric Betzig amerikai fizikussal és William Moerner amerikai kémiai fizikussal megosztva.

Bert Sakmann programjairól készült beszámoló itt nézhető meg:

{videobox? &tWidth=`500` &tHeight=`339` &pWidth=`500` &pHeight=`339`}
xh4wHwNDZrI{/videobox}

A közlemény az SZTA Kuratóriumának nevében Varró András kuratóriumi elnök és Hegyi Péter kuratórium titkára tájékoztatása alapján készült.

2016.11.27.

Vissza