SZTA Kollégium lesz a Bartókból

SZTA Kollégium lesz a Bartókból

Bartók Béla Művelődési KözpontA Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány vezetősége 2018. január 19-én, a volt Bartók Béla Művelődési Központban megtartott sajtótájékoztató keretén belül jelentette be, hogy a Szegedi Tudós Akadémia elit kollégiumává alakítja át a műemléki épületet. Az Alapítvány 2017-ben vásárolta meg az épületet Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatától és hamarosan megkezdődik annak teljes felújítása.

A tervek szerint a kollégiumban 60-70 kiváló diák kerül elhelyezésre, ahová rendszeresen érkeznek majd neves magyar és külföldi professzorok, Nobel-díjas kutatók az elit képzés részeként.

A föld alatti szinten főzőkonyhás étterem, kerékpártároló, mosóhelyiség és fitneszterem kap helyet. A magasföldszinten a vendégprofesszorok apartmanjai és szemináriumi termük lesz, illetve az irodák és egy akadálymentes szoba. Az új lépcsőház és a lift pedig a felső szinteken kialakított 1-2 fős szobákhoz és a díszteremhez vezet majd.

Az építési engedély már rendelkezésre áll, az átadás időpontja nehezen megjósolható, ugyanis a szegedi vár egykori fala az épület alatt húzódik, így régészeti feltárást is kell végezni. Ám a legoptimistább forgatókönyv szerint a diákotthon 2019 őszén átadásra kerül.

 

2018.01.19.

Vissza