Tamás Gáboré a Szent-Györgyi Talentum Díj


Tamás Gáboré a Szent-Györgyi Talentum Díj

2015. június 13-án Erwin Neher és Eva-Maria Neher részvételével átadták a Szent-Györgyi Talentum Díjat. Az idei díjazott Tamás Gábor neurobiológus, az SZTE TTIK Élettani Tanszékének professzora, az MTA-SZTE Agykérgi Neuronhálózatok Kutatócsoportjának alapítója. A szegedi Nobel-díjként is emlegetett elismerést Tamás Gábor a lassú agykérgi gátlásért felelős sejtek felfedezésével és mechanizmusának leírásával érdemelte ki.

A díj alapítójának, a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítványnak az a célja, hogy minden évben olyan tudományos felfedezést ismerjenek el, melynek felfedezője kutatómunkája jó részét -- a névadóhoz, Szent-Györgyi Alberthez hasonlóan –  a Tisza-parti városban végezte.

Az elismerés átvételekor a szegedi agykutató kiemelte: külön megtiszteltetés számára, hogy a díjat attól a Nobel-díjas tudóstól veheti át, aki azt az eljárást fedezte fel, mellyel ők is dolgoznak. Ez a technika a patch clamp, melyek kidolgozásáért Erwin Neher Bert Sakmannal megosztva 1991-ben átvehette a tudományos világ legrangosabb kitüntetését.

A Szent-Györgyi Talentum Díj átadása a IV. Nobel-díjasok – Tehetséges Diákok Találkozójának záróeseménye volt. A Szegedi Nemzeti Színházban a gálaest részt vevői egy fiatalos, lendületes néptánc bemutató részesei lehettek, mely a Kárpát-medence folklór kincsére épült.

A Szent-Györgyi Talentum Díj átadásának gálaestjéről készült felvételt június 21-én este nyolc órától tűzi műsorára a Városi Televízió Szeged.

A közlemény az SZTA Kuratóriumának nevében Varró András kuratóriumi elnök és Hegyi Péter kuratórium titkára tájékoztatása alapján készült.


 

2015.06.16.

Vissza