Új nemzetközi mentorok csatlakoztak az SZTA-hoz


Új nemzetközi mentorok csatlakoztak az SZTA-hoz

A Szegedi Tudós Akadémia egyik alappillére a tehetséggondozásba bekapcsolódó mentorhálózat kiépítése az orvos biológiai kutatások legelismertebb szegedi tudósainak bevonásával. A Szent-Györgyi Diákoknak a Szent-Györgyi Mentorok nemcsak a kutatás lehetőségét biztosítják, hanem kapcsolati rendszerükön keresztül olyan nemzetközileg elismert tudósakat is bevonnak a programba, akik egyetértenek az SZTA céljaival és saját kutatási projektjeikben biztosítják a fiatalok számára a nemzetközi tapasztalatok megszerzésének lehetőségét.
A Szent-Györgyi Nemzetközi Mentorok köre örvendetes módon az SZTA indulása óta folyamatosan bővül, ami jelzi a program nemzetközi szinten való elismertségét. 2014 őszén hét új arc jelent meg a Szent-Györgyi Mentorok között.

Tibor A. RauchTibor A. Rauch a chicagói Rush University Medical Center professzora. Fő kutatási területe a rheumatoid arthritis gyulladásos autoimmun betegség molekuláris folyamatainak feltérképzése, a betegség genetikai és epigenetikai hátterének feltárása.

Zoltan UngvariZoltan Ungvari az Oklahomai Egyetem Egészségtudományi Centrumának egyetemi tanára. Kutatásainak középpontjában a szív- és érrendszeri öregedés vizsgálata áll. A folyamatok megértése érdekében a modern képalkotási módszerektől a molekuláris biológiai kutatásokon át az állatkísérletekig számos eszközt használnak.

Joachim HeberleJoachim Heberle a berlini egyetem Fizika Tanszékén kísérleti molekuláris biológiával foglalkozik. Az élő sejtekben a membránfehérjék katalizálnak számtalan funkciót. Vizsgálatuk rendkívül érdekes, különösen az új módszerek kifejlesztésére vagy a membránfehérjék szintetizálása tett kísérleteik érdemelnek figyelmet.

Csilla GergelyCsilla Gergely professzor az SZTE doktorandusza volt, jelenleg Franciaországban a University Montpellier II. kutatója. Érdeklődésének középpontjában komplex biológiai rendszerek biofizikai vizsgálatai állnak. Kutató teamjének erőssége a fejlett képalkotó eljárások által kínált újgenerációs bioszenzorok fejlesztés mind a diagnosztika, mind a terápia számára.

Harm H. KampingaHarm H. Kampinga a Groningeni Egyetem professzora. Kutatásai elsősorban a sejtszintű stresszre, azonbelül a hősokkra irányulnak. Arra keresik a választ többek között, hogy a hősokk-fehérjéknek lehet-e szerepe, és ha igen, milyen a neurodegeneratív betegségek, mint például Huntington-kór kialakulásában, és általában véve az öregedés folyamatában.

Lea SistonenLea Sistonen a Turku Egyetem Biotechnológiai Központjának professzora is a hősokk-fehérjéket vizsgálja. Kutatócsoportja a hősokk-válasz fejlődését és különösen a daganatos betegségek terén kifejtett hatását kutatja.

Victor de LorenzoVictor de Lorenzo a madridi Nemzeti Biotechnológiai Centrum tudósa. Laboratóriumuk elkötelezett kutatója a baktériumok világának. Elsősorban annak megértésére törekednek, hogyan érzékelik és kezelik a környezeti jeleket a baktériumok és az így nyert ismereteket hogyan lehet felhasználni a biotechnológia céljaira.

A Szent-Györgyi Diákoknak ez az újabb hét nemzetközi kutatócsoport, kutatási irány segíti a tudományos világ működésének megértését, saját kutatási témájuk megtalálását.

A Szent-Györgyi Nemzetközi Mentorok tudományos profiljának részleteit itt olvashatják.

A közlemény az SZTA Kuratóriumának nevében Varró András kuratóriumi elnök és Hegyi Péter kuratórium titkára tájékoztatása alapján készült.


 

2014.11.13.

Vissza