Újabb Nobel-díjas érkezett Szegedre

Újabb Nobel-díjas érkezett Szegedre

November 4-én feleségével együtt Szegedre érkezett Eric F. Wieschaus Nobel-díjas amerikai kutató. Megérkezésekor elmondta, hogy Szeged ismerős város számára, először 1977-ben járt itt.

Programjai közül a középiskolásokkal és a kutatótársakkal való találkozást várta leginkább. Három gimnáziumban találkozott a tizenegyedikesekkel, akik bemutató órát tartottak az iskolai laborokban illetve kötetlen beszélgetések során kérdezhettek a nemzetközi hírű kutató házaspártól. Az SZTE Gyakorló (Ságvári), a Radnóti Miklós Kísérleti és a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium ebben az évben már a harmadik Nobel-díjas tudóst láthatta vendégül.

A sikeres karriert befutó kutatók példát mutathatnak a fiataloknak: érdemes a tudományos kutatói pályát választani. Bár Eric Wieschaus elmondta, nem a díjakért kutat az ember és nagyon sokszor érzi úgy, hogy vakvágányon jár. aztán jön egy jó gondolat és megszületik a felfedezés. Mindennek alapja a kitartás mellett a sok –sok tanulás.

Eric Wieschaust és a vele együtt érkezett Sahin-Tóth Miklóst, a Bostoni Egyetem molekuláris biológusát 2015. november 7-én, az Egyetem Napján a Szegedi Tudományegyetem díszdoktorává avatják.

Az amerikai tudós érkezésekor készült felvétel itt tekinthető meg.

A közlemény az SZTA Kuratóriumának nevében Varró András kuratóriumi elnök és Hegyi Péter kuratórium titkára tájékoztatása alapján készült.

2015.11.09.

Vissza