Újranézhetők az előadások


Újranézhetők az előadások

A III. Nobel-díjasok – Tehetséges Diákok Találkozójának központi részét azok az előadások jelentették, melyekben a Szegedi Tudós Akadémia Szent-Györgyi Diákjai és mentoraik mutatták be, félév alatt mit sikerült elsajátítaniuk, milyen kutatási programba kapcsolódtak be. Az előadások segítségével a hallgatóság is képet kapott az orvosbiológiai kutatások legfőbb irányairól és szegedi műhelyeiről.
Haracska Lajos és tanítványa, Óvári Tímea az örökítő anyag, a DNS mutálódási képességnek sebességét vizsgálta. Tímea az ubiquitin szabályozó szerepét vizsgálta a DNS károsodása során. Az ubiquitin az a szabályozó fehérje, melynek vizsgálatáért Aaron Ciechanover Nobel-díjat kapott 2004-ben.
Vécsei László és mentoráltja, Szentírmai Márton előadása az agykutatáshoz kapcsolódott és egerek agyán végzett vizsgálatokról számolt be.
Boros Imre és Szent-Györgyi Diákja, Szili Éva Petra bemutatója a humán rákos sejtek gyógyszer-rezisztenciájának hátterét kutatta.
Varró András és támogatottja, Hézső Tamás előadása a szív elektrofizológiai vizsgálatainak egy érdekes kísérletes területéről számolt be.
Ezenkívül még négy előadást láthattak a találkozó résztvevői azoknak a fiatal medikusoknak az előadásban, akik az SZTE ÁOK, FOK, GYTK és ETSZK közösen rendezett 2014. évi Tudományos Diákköri Konferenciáján saját szekciójuk győztesei lettek.
A magas színvonalú előadásokat érdemes megnéznie azoknak, akik érdeklődnek az orvosbiológiai kutatások legújabb eredményei iránt. Az előadók angolul tartották prezentációjukat.
Az előadások a Videók menüpont 2014. év első félév címszó alatt találhatók

A közlemény az SZTA Kuratóriumának nevében Varró András kuratóriumi elnök és Hegyi Péter kuratórium titkára tájékoztatása alapján készült.


2014.06.19.

Vissza