Vasárnap érkeznek Szegedre a Nobel-díjas tudósok


Vasárnap érkeznek Szegedre a Nobel-díjas tudósok

Ada Yonath és Aaron Ciechanover Nobel-díjas biokémikusok május 25-én délután 15 és 16 óra között érkeznek Szegedre, a Novotel Hotelba. A két nemzetközileg elismert kutató a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány meghívására a III. Nobel-díjasok – Tehetséges Diákok Találkozóján vesz részt május 25-én.

Hétfői programjuk 9 órakor kezdődik. Ada Yonath az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontját keresi fel Varró András professzor, a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány elnökének kíséretében. A tudóst az intézményben Ormos Pál akadémikus, az SZBK főigazgatója és Vígh László akadémikus vezeti körbe. Aaron Ciechanover ugyanebben az időben két szegedi gimnáziumba látogat el. A Nobel-díjas tudós az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumában és a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban 11.-es, 12.-es diákokkal találkozik majd. Kíséretét Pál József rektorhelyettes, Leprán István professzor és Hegyi Péter professzor, a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány titkára alkotja.

A világhírű tudósok tehetséges fiatalokkal való találkozása, a sikeres kutatói pálya megismertetése alapküldetése az Alapítványnak és a Szegedi Tudós Akadémiának. A szegedi gimnáziumokban tett látogatás már szinte hagyománynak számít. Először ilyen vizitet 2012-ben a 9 Nobel-díjast felvonultató Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulója alkalmából szervezett konferenciasorozat idején szerveztek. A 2013 tavaszán Szegedre látogató Bert Sakmann, Nobel-díjas német fiziológus is kellemes órákat töltött a középfokú szegedi tanintézmények tanulói között.

Ada Yonath és Aaron Ciechanover délutáni és esti programja is tartalmasnak ígérkezik. Remélhetőleg, e nap után ismét kellemes élményekkel távoznak Szegedről. (Mindketten részt vettek a 2012-es Szent-Györgyi ’75 konferencián.)

A III. Nobel-díjasok – Tehetséges Diákok Találkozójának részletes programja itt található.

A közlemény az SZTA Kuratóriumának nevében Varró András kuratóriumi elnök és Hegyi Péter kuratórium titkára tájékoztatása alapján készült.


 

2014.05.23.

Vissza