Végleges a Nobel-díjas tudósok látogatásának programja


Végleges a két Nobel-díjas tudós szegedi látogatásának programja

Ada Yonath és Aaron Ciechanover Nobel-díjas biokémikusok május 25-én délután érkeznek Szegedre, hogy másnap részt vegyenek a III. Nobel-díjasok - Tehetséges Diákok Találkozóján. A programot a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány szervezi a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának részvételével.

Ada Yonath 2009-ben kapott kémiai Nobel-díjat Thomas Steitz-cel és Venkatraman Ramakrishnannal megosztva a riboszóma kutatás terén elért eredményeikért. Yonath az első közel-keleti nő, aki Nobel-díjat kapott.

Aaron Ciechanover 2004-ben vehette át a kémiai Nobel-díjat Avram Herskóval és Irwin Rose-zal közösen az ubiquitin-mediálta fehérjebomlás felfedezéséért. Az ubiquitin-proteaszóma útnak kritikus szerepe van a sejtek homeosztázisának fenntartásában és olyan betegségek kifejlődésében, mint a rák, az izom- és idegbetegségek, valamint a cisztikus fibrózis.

A két nemzetközileg elismert tudós nemcsak passzív szemlélője lesz az eseményeknek, hanem előadást is tartanak május 26-án délután a Novotel Hotelben rendezett tudományos konferencián. Ada Yonath „A tudomány alapjaitól a fejlett orvostudományig” című előadása a program nyitó expozéja lesz, míg Aaron Ciechanover előadása a konferencia második részét nyitja meg. Az izraeli tudós prezentációjának címe: „A személyre szabott orvoslás forradalma. Meg fogunk gyógyítani minden betegséget és milyen áron?”

A május 26-i találkozón a Szegedi Tudós Akadémia Szent-Györgyi Mentorai közül négyen mutatkoznak be mentoráltjaikkal együtt, akik mindannyian az SZTA első éves Szent-Györgyi Diákjai.

A délután folyamán azok a fiatal kutatók is előadást tartanak, akik az SZTE ÁOK, FOK, GYTK és ETSZK közösen rendezett 2014. évi Tudományos Diákköri Konferenciáján saját szekciójuk győztesei lettek.

A tudományos programok után a résztvevők a Szegedi Nemzeti Színházban tekinthetik meg Hegyi Péter és Paragi Zoltán: Népek bölcsője: a Kárpát - medence című táncprodukcióját a Szeged Táncegyüttes és a Magyar Állami Népi Együttes előadásban. A gálán adják át a Szent-Györgyi Talentum-díjat. A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány által életre hívott elismerés odaítélésében az Alapítvány Kuratóriuma mellett a két meghívott Nobel-díjas tudós is részt vesz. A díj elnyerésének egyik feltétele, hogy a kimagasló kutatási eredményt a pályázónak Szegeden kellett elérnie.

A III. Nobel-díjasok – Tehetséges Diákok Találkozóján való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Eddig már több mint kétszázan jelezték részvételi szándékukat. A jelentkezők között vannak középiskolák az ország minden részéből Zalaegerszegtől Budapesten át Szolnokig, valamint orvostanhallgatók, PhD-hallgatók, egyetemi oktatók.

A III. Nobel-díjasok – Tehetséges Diákok Találkozójának részletes programja itt található.

A regisztráció feltételeiről kérjük, érdeklődjön az info@nobel-szeged.hu e-mail címen.

Ada Yonath és Aaron Ciechanover rövid életrajzát elolvashatják a honlap Nobel-díj menüpontjában a Szegeden járt Nobel-díjasok címszó alatt.

A közlemény az SZTA Kuratóriumának nevében Varró András kuratóriumi elnök és Hegyi Péter kuratórium titkára tájékoztatása alapján készült.


 

2014.05.18.

Vissza