2024. április hónap legjobb képzési központja: Németh László Gimnázium és Általános Iskola

„Már több mint tíz Nobel-díjas járt nálunk, ami nagy megtiszteltetés nem csak nekünk, hanem a városnak is”

A Nobel-díjas találkozók során a gimnázium laborját világhírű tudósok keresik fel, velük így a diákok közvetlenebbül is megismerkedhetnek. Komoly szervezőmunkát igényel mindennek a lebonyolítása, de az iskola, amely az NTA országos képzési központjaként is működik, örömmel vállalja ezt a feladatot. Áprilisban a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium lett a Nemzeti Tudósképző Akadémia legjobb képzési központja.

A Németh László Gimnáziumban 2001-ben indult meg a középiskolai képzés, előtte csak általános iskolaként működött az intézmény. A gimnáziumban eleinte a nyelvoktatáson volt a hangsúly, a természettudományos tárgyak csak akkor kerültek előtérbe, amikor az iskola laborja az Öveges pályázatnak köszönhetően megújulhatott. „Gimnáziumunk ezt követően lépett be az NTA programjába, ami újabb lendületet adott. Mivel biztosítani tudjuk a képzéshez szükséges infrastruktúrát – laboratóriumunk nagyon jól felszerelt, párját ritkítja, és pedagógusaink felkészültsége is kiemelkedő –, országos központként is működhetünk. Az NTA itteni programját az egyik biológia-kémia szakos tanárunk, Csaláné Böngyik Edit koordinálja. Az ő munkája felbecsülhetetlen értékű, nem csak a tudása hatalmas, hanem a személyisége is jó hatással van a közösségre. Mindig csodálom a hivatásszeretetét, teherbírását” – mondja Árva László, a Németh László Gimnázium igazgatója. Az iskolának remek együttműködése van a helyi kórházzal is, ami még az NTA-s csatlakozás előttre datálódik. Mindez azt is segíti, hogy a gimnáziumban érettségiző, később orvosi diplomát szerző diákok oda találhassanak vissza. Erre már vannak példák, több olyan egykori diák is van, aki ma a kórházban dolgozik.

Az iskola a Tudósképző Akadémia programjába 2015-ben lépett be, pár évvel később pedig területi, majd országos képzési központ is lett. A gimnázium tanulói számára hatalmas előny, hogy az NTA-s képzések miatt nem kell utazniuk, azokat elérhetik saját intézményükben. Szeged közelsége miatt a nyári táborokban is könnyen részt vehetnek, hamar eljuthatnak a Nobel-díjas találkozók helyszínére is. A konferenciák alkalmából a tudósok a gimnázium laborjába is ellátogatnak, ahol találkoznak a diákokkal. „Az elmúlt években már több mint tíz Nobel-díjas kutató járt nálunk, ami nagy megtiszteltetés nem csak nekünk, hanem a város egészének is. A diákoknak a velük való beszélgetés hatalmas élmény, annak során megtapasztalhatják, hogy hiába érkeznek ők olyan csúcsokról, amikről az átlagember csak álmodozhat, a mentalitásuk nagyon jó, közvetlenek a gesztusaik is. A tudósképzős programok és a ilyen élmények a tanulók későbbi pályaválasztására is hatással vannak, közülük sokan mennek tovább természettudományos irányba. Ez régi célunk, mindig is szerettük volna növelni ezen diákok számát. Az utóbbi években sokan mentek orvosi egyetemekre is, nagyrészt Szegedre” – mondja az igazgató.

Mivel a gimnázium a Tudósképző Akadémia országos és területi központjaként is működik, az ott zajló laborgyakorlatokra és képzésekre más iskolákból is érkeznek diákok. „Ha csak a saját intézményünket nézzük, akkor azt látjuk, hogy tőlünk évfolyamonként nagy átlagban 8-10 fő vesz részt a képzésben, így jön ki a hozzávetőlegesen 40 fős összlétszám. A kisebbek jellemzően aktívabbak, közülük néhányan – akik végül nem természettudományos területen tanulnak tovább – lemorzsolódnak az érettségi időszakában. A szintén hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnáziumból nagyjából 20 gyerek jár hozzánk, míg a Csongrádi Batsányi János Gimnáziumból 20-25 fő. Gyulán és Orosházán is van partnergimnáziumunk, ők is nagyon aktívak. Összességében 100 fő fölötti azon diákok száma, akik más intézményekből érkeznek hozzánk. Nemrég a Makói József Attila Gimnázium is jelezte, hogy szeptemberben szeretne bekapcsolódni a programba, így ősztől tőlük is érkeznek hozzánk diákok” – mondja Csaláné Böngyik Edit, a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium biológia-kémia szakos tanára, az NTA Szent-Györgyi vezetőtanára.

A gimnáziumban évente jellemzően nyolc tudósképzős programot tartanak, azok egy részét kisebbeknek, egy részét nagyobbaknak hirdetik meg. A diákokat folyamatosan tájékoztatják a lehetőségekről, így négy év alatt mindenki részt tud venni minden képzésen. A gyerekek az idei tanévtől a hódmezővásárhelyi kórház skill laborba is bejárhatnak. „Eddig egy ilyen foglalkozáson vehettünk részt, a patológiai osztállyal pedig rendszeresen együttműködünk. Náluk mikroszkópos gyakorlatokon vehetünk részt, készíthetünk metszeteket. A Szegedi Tudományegyetemről oktatók is járnak hozzánk, ők azt mutatják be nekünk, hogy milyen munkát végeznek a klinikai központban. Mihály József professzor például a CRISPR-technikát ismertette meg a gyerekekkel, míg dr. Bozó Renáta a pikkelysömörről mesélt nekik. A legutóbbi előadónk Varró András professzor volt, aki a szív- és keringési rendszer megbetegedéseibe engedett betekintés” – mondja Csaláné Böngyik Edit. Érkeztek már a gimnáziumba előadók a Szegedi Biológiai Kutatóközpontból, és voltak online bejelentkezések a fővárosban működő Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetből is. Visszajárnak a tudósképzős programokra az iskola egykori diákjai is. Ilyen például Lemaitre Lucien, akit Csaláné Böngyik Edit már az Tudósképző Akadémia égisze alatt nevelt fel, és aki két éve érettségizett. Ő eleinte vegyésznek készült, de végül az orvosi pályát választotta. Az iskola életében már nem is mint visszatérő diák vesz részt, hanem inkább mint segítő, aki a gyerekeknek orvostanhallgatóként tart gyakorlatokat.

2024.05.28.