2024. február hónap legjobb képzési központja: a Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium

„Az NTA-s diákjaink közül az elmúlt években mintegy százan jutottak be orvosi karokra”

Az iskola laboratóriumában olyan egykori diákok is segítik az NTA képzését, akik ma már orvosként dolgoznak, az egyetemekről pedig rendszeresen tartanak ott előadásokat neves professzorok. Februárban a kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium lett a Nemzeti Tudósképző Akadémia legjobb képzési központja.

A kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium több mint 200 éves múltra tekint vissza, kapuit 1806-ban nyitotta meg egykori épülete. Az iskola az ’50-es évekig fiúgimnáziumként működött, és már akkor is reál és természettudományos tárgyakban jeleskedett. „Voltak híres tanítványaink is, erről a Somssich-Táncsics Gimnázium Baráti Köre épp most adott ki egy könyvet. Ebben száz egykori diákunk szerepel, köztük olimpiai bajnokok, miniszterek, egy miniszterelnök és egy országgyűlési elnök. Utóbbi volt Somssich Pál, akinek nevét iskolánk 1920 és 1948 között viselte. Azt, hogy a természettudományos képzés mindig is erős volt nálunk, jól mutatja, hogy az MTA kémiai bizottságának három egykori diákunk – dr. Iván László, dr. Kollár László és dr. Zrínyi Miklós – is tagja akadémikusként. Ők az iskolával ma is szoros kapcsolatban állnak, jönnek a diákjainkhoz rendszeresen” – mondja Vámosi László, a Táncsics Mihály Gimnázium igazgatója.

Az iskolában összesen hatféle emelt szintű képzés van, az intézmény részt vesz az Arany János Tehetséggondozó Programban is. „Járunk versenyekre is, ahol diákjaink kiváló eredményeket érnek el: az OKTV pontot érő helyezettjei között minden évben ott van 8-10 diákunk, az indulóink száma pedig rendszerint száz körüli. Az elmúlt évben a vidéki gimnáziumok között negyedik helyezettek voltunk a reál és természettudományos OKTV-n, országosan pedig hetedikek. Diákjaink nemcsak a biológia és a kémia OKTV döntőiben szerepelnek sikeresen, hanem részt vesznek nemzetközi biológia versenyeken is. Az egyik tanulónk 2021-ben tagja volt az ezüstérmet szerző nemzetközi diákolimpiai csapatnak is, az idén pedig három tanítványunk is bejutott az EOES-HUNBIO biológia válogatóversenyre. Egyikük a magyar csapat tagjaként fogja képviseli országunkat a nemzetközi döntőben. Mindannyian a programban részt vevő Szent-Györgyi diákok. Eredményesek vagyunk más területeken is, tavaly az egyik tanulónk első helyezést is elért az angol OKTV-n. Részt veszünk matematikai és innovációs versenyeken is, az Országos Tudományos és Innovációs Olimpiát egyszer már meg is nyerünk. A kutatásaikkal indulnak a gyerekeink a Tudományos Diákkörök Konferenciáján, a TUDOK-on is” – mondja az igazgató. A gimnázium diákjainak többsége műszaki és természettudományos pályára készül, sokan akarnak orvosok és gyógyszerészek, vegyészek, biológusok és pszichológusok lenni.

Az iskola az NTA képzésébe annak országossá válásakor kapcsolódott be, működik területi központként is. „Az elmúlt öt évben közel 300 diák érkezett hozzánk Somogyból, évente 70-80 fő, idén pedig 130 körüli a regisztrált diákok száma. Egyharmaduk táncsicsos, egyharmaduk a város egyéb középiskoláiból érkezik, a többiek pedig a környékbeli települések – például Nagyatád, Fonyód, Siófok és Barcs – gimnáziumaiból. Az NTA-s diákjaink közül az elmúlt években mintegy százan jutottak be orvosi karokra, főleg Pécsre, Szegedre és Budapestre. Tavalyelőtt csak tőlünk tizenhatan nyertek felvételt ilyen képzésre, és mindannyian részt vettek az NTA programjában. Van több olyan diákunk is, aki már az egyetemi programba is bekapcsolódott” – mondja Vámosi László.

Az iskola NTA-s képzéseire sok helyről érkeznek előadók, de a legszorosabb kapcsolatban a Pécsi Tudományegyetemmel van a gimnázium. Neurobiológiai témában tartott már az iskolában előadást Hernádi István, a Pécsi Tudományegyetem természettudományi karán működő Biológiai Intézet egyetemi tanára, a Magyar Idegtudományi Társaság elnöke is. Hallgatták már a diákok Tamás Gábor akadémikus előadást is, aki agykutatóként dolgozik a Szegedi Tudományegyetemen. „Nagyon szeretjük a szuperbaktériumos témákat is, amiről Csörgő Bálint tartott előadást már többször is. Volt sok virológiai témánk is. Megesik, hogy az előadások olyan jellegűek és annyira érdekesek, hogy nem csak a tudósképzős diákok vesznek rajtuk részt, hanem a többiek is. Az iskolai programok is változatosak, mostanában sok volt a molekuláris biológiai gyakorlat” – mondja Kertészné Bagi Beatrix, a Táncsics Mihály Gimnázium biológia-kémia szakos tanára, a Nemzeti Tudósképző Akadémia Szent-Györgyi vezetőtanára. Az iskola laborjában volt már DNS-ujjlenyomat vizsgálat, PCR-teszt és baktériumtranszformációs vizsgálat, végeztek a diákok ELISA-tesztet is immunológiai gyakorlatként. Megismerkedhettek a gyerekek a vékonyréteg-kromatográfiával és a gélelektroforézissel is, ezt a két módszert elég gyakran alkalmazzák a képzéseken.

„Vannak anatómiai gyakorlataink is, amelyeken legutóbb sertésgégét és tüdőt, illetve légcsövet boncoltunk. Ebben támogatónk az egyik kaposvári illetőségű húsipari cég is, ahonnan ilyen célra szolgáló alapanyagokat kapunk. Ilyenkor a szíven rajtahagyják a burkot is, hogy a gyerekek azt is láthassák. Az ilyen képzésekre mindig hívok egy-egy régi tanítványt, aki ezeken a területeken már szakorvosként dolgozik, a gyerekeknek ők adják át a friss információkat. A gyakorlatokon egyszerre 20-30 diák szokott részt venni, általában nagyon lelkesek, az eredményeknek is nagyon örülnek” – mondja a vezetőtanár. Az iskolában havonta legalább egyszer vannak ilyen programok, de megesik, hogy annál sűrűbben. A gyakoriság függ a versenyidőszakoktól is, amelyeknek az időszakéban a gyerekek leterheltebbek. Az gimnázium kapcsolatban van a Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórházzal is, amelynek skill laborját a diákok kétszer látogathatják meg márciusban.

2024.03.14.