2024. április hónap legjobb diákja: Suhajda Botond

„Kisgyerekként a szülői példa miatt akartam orvos lenni, ez alapozta meg a későbbi érdeklődésemet”

Aktív résztvevője és segítője az NTA területi rendezvényeinek, remekül szerepelt a versenyeken is. Orvosi egyetemen folytatná tanulmányait, az egészségügyhöz családi kötődése is van. Áprilisban Suhajda Botond, a Kecskeméti Református Gimnázium tizenkettedikes diákja lett a Nemzeti Tudósképző Akadémia legjobb középiskolai tanulója.

Idén érettségizett a Kecskeméti Református Gimnáziumban, ahol az NTA programjába tizedikes korában lépett be. A képzésre Lengyel Adrienn hívta fel a figyelmét, aki nem csak a gimnázium biológia-kémia szakos mestertanára, hanem az NTA középiskolai képzési programjának az igazgatója is. „Az iskolában biológia-kémia szakos voltam, tanárnő tartotta nekem a biológia fakultációt. Mivel a tárgy nagyon érdekelt, örültem a plusz lehetőségnek. Ez amiatt is hasznos volt, mert a középiskolás években már részt vettem kémia-, időnként pedig biológiaversenyeken is. A természettudományok iránt már régóta érdeklődtem, három- vagy négyéves lehettem, amikor kitaláltam, hogy orvos leszek. Ez kezdetben – mivel édesapám háziorvos – a szülői példa követése volt, ez alapozta meg a későbbi érdeklődésemet. Azt még nem tudom, hogy az orvosi egyetemen melyik területet fogom választani, ez majd eldől az elkövetkezendő években. Mivel eddig akármivel foglalkoztam, az tetszett, nem akarok előre dönteni semmiről, nem szeretnék egyből beleszerelmesedni semmibe. Erre majd ráérek akkor, ha már mélyebben ismerem az egyes szakterületeket.”

Botond a tudósképzős programokat nagyon élvezte, főleg a gyakorlati lehetőségeknek örült. „Fantasztikus voltak a labormunka, azon mindent mi végezhettünk, mindent megnézhettünk. Volt nálunk PCR-teszt is, ami néhány éve része az érettséginek, de a normál tanmenetben nem próbálhattuk volna ki, csak elméleti ismereteket szerezhettünk volna róla.” Botond Nobel-díjas találkozón kétszer részt vett, először tizedikes korában, aztán tavaly tavasszal. Iskoláját idén áprilisban – a szegedi konferenciára tartva – meg is látogatta egy Nobel-díjas tudós, Brian Kobilka. A Stanford Egyetem molekuláris és sejtfiziológiai tanszékének professzora a laborgyakorlat közben lépett oda a diákokhoz, akik utána részt vehettek az iskola dísztermében tartott beszélgetésen is. Jelen volt az eseményen Martin Morad professzor is, aki a regeneratív medicina és a sejtbiológia professzora a Dél-karolinai Orvosi Egyetemen (MUSC), a Dél-karolinai Egyetemen (USC) és a Clemson Egyetemen.

„Érdekes és motiváló volt a tudósokkal való találkozás, jó volt, hogy kérdezni is tudtunk tőlük. Nagy izgalommal és tisztelettel vártuk őket, volt bennünk egyfajta megfelelési kényszer is. Mivel korábban már vettünk részt Nobel-díjas kutatók előadásain, tisztában voltunk azzal, hogy »ők is emberek«, csak nagyon érdekes dolgokkal foglalkoznak nagyon magas szinten. Most a helyzet annyiban fordult meg, hogy a laborban nem ők beszéltek tudományos kérdésekről, hanem azt nézték meg, hogy mi mit csinálunk.” Botond a laborban nem mindig diákként van jelen, időnként vállal segítői feladatokat is az NTA iskolai és területi programjaiban. Ezt fontosnak tartja, mert tudása és tapasztalata több, mint a gimnáziumot frissen kezdő tanulóknak, így fel tudja őket készíteni a rájuk váró feladatokra.

2024.05.27.