2023. november hónap legjobb diákja: Vodicska Csenge

„Nem csak az fogott meg, amit a Nobel-díjas tudósok mondtak, hanem az is, ahogy azt mondták”

Hatéves kora óta orvos szeretne lenni, és meg is tesz mindent annak érdekében, hogy az lehessen. Ez nem esik nehezére, mert a biológia a szíve csücske, a tanulásra pedig egyfajta kihívásként tekint, szívesen indul versenyeken is. Novemberben Vodicska Csenge, az esztergomi Dobó Katalin Gimnázium tizenkettedikes diákja lett a Nemzeti Tudósképző Akadémia legjobb középiskolai tanulója.

Vodicska Csenge most készül az érettségire, a Nemzeti Tudósképző Akadémia programjába pedig tizedikes korában kapcsolódott be. A képzésről nyolcadikosként hallott először, az akkori biológiatanára hívta fel rá a figyelmét abban az időszakban, amikor az Árokszállásy Zoltán biológiaversenyen hatodik helyezést ért el. „Az érdeklődésemet már akkor felkeltette a program, de a területi képzésekre csak két évvel később kezdtem el járni. Tavaly már részt vehettem Nobel-díjas találkozón is, ami nagyon megfogott. Nem csak az, amit a tudósok mondtak, hanem az is, ahogy azt mondták. Látszott rajtuk, hogy nagyon szeretik, amit csinálnak, dolgozik bennük a szenvedély. Kiválóak voltak a magyar előadók is, az egész program intenzív volt. Részt vehettem azóta még egy Nobel-díjas találkozón, az is érdekes volt. Fantasztikus, ahogy a programon rádöbbenthettem összefüggésekre, sikerült még jobban megértem azt, amit a képzésen tanultunk.”

Csenge havonta, vagy annál valamivel gyakrabban jár a fővárosi Deák Téri Evangélikus Gimnázium képzéseire, az NTA területi programjain ott tud részt venni. A gyakorlatokon boncolt már marhaszívet, és nézett szövettani metszeteket is mikroszkópon. Élvezi az előadásokat is, főleg, ha azok után beszélgethet az előadókkal. Deli Mária professzor vér-agy gáttal és agyalapi miriggyel foglalkozó előadása különösen nagy hatást gyakorolt rá. Csenge Gödöllőn is részt vett már kétnapos képzéseken, amelyen táptalajon tenyészthetett baktériumokat, végezhetett elektroforézist is. Elmehetett az NTA szegedi nyári táborában is, ahol nagyon jól érezte magát. Ott is Deli Mária professzorhoz került, akinek témája a korábbi előadás miatt már nem volt ismeretlen számára. „A táborban az volt a jó, hogy keretében betekinthettünk egy laboratórium mindennapi életbe, megnézhettük, miképp zajlik ott a munka. Láttuk, ki pipettázik, ki a projektvezető, még azt is, hogy ki takarít. A rengeteg rutinfeladatból mi is elvégezhettük néhányat, ami hatalmas élmény volt.”

Az iskolájában Csengének vannak mentortanárai is – a jelenlegi és a volt biológiatanára, illetve a kémiatanára –, akikhez bármikor fordulhat kérdéseivel. A versenyek kisebb korában elsősorban a sikerélmények miatt vonzották – ilyenen másodikosként indult először –, illetve mert kíváncsi volt arra, hogy mire képes. „A motiváció ma is hasonló, inspirál, ha van mire készülnöm, ha van előttem kihívás. A versenyeket nem feltétlen akarom megnyerni, már a részvét is egyfajta siker, ami sokat jelent nekem. Jó látni, hogy miben kell fejlődnöm. A versenyekben az igazi öröm, ha meg tudom oldani a gondolkodtató feladatokat, ez olyan nekem, mint egy felfedezés. Szerintem ezt a mentalitást annak is köszönhetem, hogy az általános iskola óta csodálatos tanáraim voltak és vannak.”

Csenge már hatéves kora óta orvos szeretne lenni, a biológia azóta is a szíve csücske, de mellette szereti a többi természettudományos tárgyat is. „Azt gondolom, ha kutatni szeretnék, akkor azokhoz is értenem kell. Ezért van az, hogy a biológia mellett tanulok fizikát és kémiát is, jó érzés, hogy az egyiket értem a másik miatt, és fordítva. Fontosnak tartom, hogy a tudományágak között összefüggéseket találjunk, komplexen tudjuk őket alkalmazni.” Még nem egyértelmű, hogy Csenge az orvosláson belül mi mellett teszi le a voksát, még minden szóba jöhet. Jelenleg csak abban biztos, hogy az egyetemen kutatni szeretne, mellette pedig eldönteni, hogy majd gyakorló orvosként milyen irányba menjen tovább.

2023.12.13.