2023. szeptember hónap legjobb hallgatója: Sandle Joanna Grace

A Szegedi Tudományegyetem végzős biológusaként az idegi hálózatokat vizsgálja, kutatócsoportjával neurobiológiai és elektofiziológiai kérdéseket próbál meg feltárni, megérteni. Nem bánja, ha humán minta érkezésekor „őrült tudósként” szaladgál az egyetem folyosóján, hiszem gyerekkori vágya is az volt, hogy ezt tehesse. Szeptemberben Sandle Joanna Gracet lett a Nemzeti Tudósképző Akadémia legjobb egyetemi hallgatója, ennek apropójából beszélgettünk vele.

„A Nemzeti Tudóképző Akadémia programját középiskolai biológiatanárom, Baranyai József mutatta meg nekem, ő volt az, aki Szombathelyről elvitt engem Szegedre. A képzésbe akkor még nem kapcsolódtam be, ez csak azt követően történt meg, hogy bekerültem az egyetemre. Akkoriban még minden érdekelt a biológián belül, föl sem merült bennem, hogy a tudományágat le lehet szűkíteni egyetlen területre. Aztán felvettem egy szabadon választható tárgyat, ami az agykéregkutatás legújabb eredményit mutatta be. Az órán tudományos publikációkat kellett átnézni, kezdetben küldöttem vele, viszont a feladat nagyon izgalmas volt, egy teljesen új világot nyitott meg előttem” – emlékszik vissza Joanna.

Teremből a laborba

A biológushallgató ezt követően kezdett el bejárni a Szervezettani és Idegtudományi Tanszék laborjába, prof. dr. Tamás Gábor kutatócsoportjához. „Kezdetben csak pipettákat törtem, azt sem tudtam, meddig kell megtöltenem a mérőhengert. A betanulási fázis a második félévig tartott, ezután   végezhettem komolyabb munkát. Azt kutatom, hogy az idegsejtek közötti kapcsolatok hogyan erősödnek és gyengülnek. Ezt egy sejtes tanulási folyamatként lehetne leírni, amelynek során a sejtek megtanulják, hogyan, milyen erősséggel és milyen milyen sorrendben adják át egymásnak az információkat. Mintákat a klinikáról kapunk olyan eseteben, amikor azokat epilepszia vagy mély agyi tumor miatt el kell távolítani. Vizsgálunk patkányokat is, náluk az agyszeleteket mi preparáljuk ki”.

A sejteket mesterségen létrehozott agygerincvelői folyadékban tartják életben, ez teszi lehetővé, hogy az egyedi sejteket mikroszkóppal figyelhessék meg, és mérni tudják azt is, hogy milyen elektromos jelek futnak át rajtuk. Ez mutatja azt, hogy a sejtek miképp „beszélgetnek” egymással. Tudják őket stimulálni, úgymond beszélgetésre késztetni, és így azt is vizsgálni, hogy egymással miképp vannak összekötve. Azt is képesek mérni, hogy a kommunikáció hogyan változik különböző kémiai anyagok, aktivitás vagy éppen elektromos stimuláció hatására. Joannáék kutatása alapkutatási szinten van, a választ arra keresik, hogy az egészséges agyműködés miképp épül föl. Viszont hosszabb távon segítheti betegségek megértését is, lévén a vizsgált receptorok azok kialakulásában is szerepet játszhatnak.

Komplex rendszerek

„Eddig két olyan publikáció készült, amiben társszerzőként én is szerepelek, mindkettő mutatja a téma komplexitását. Az egyik azzal indult, hogy a tanszékről megkeresett bennünket Lőrincz Magor, mert olyan kísérleteket szeretett volna végezni, amihez nekünk van technikánk. Tamás Gábor engem kért meg azok elvégzésére, így kerültem be a projektbe. Ez a kutatás nemzetközi együttműködésben zajlott, és ez igaz a másikra is, amiben társszerzőként lehettem jelen. Az egy olyan kollaborációnak a része, amelynél rágcsálók és az ember sejttípusait mérik föl, sok labor vesz részt benne szerte a világon. Büszke vagyok arra, hogy ebben a hatalmas munkában nekem is lehet egy pici legókockám.”

Joanna a diploma megszerzése után PhD fokozatot szeretne, de nem a doktori cím miatt, hanem azért, hogy tovább kutathasson. „Van ezzel kapcsolatban egy emlékem, egy pillanatképem, ami nagyon megmaradt bennem. Az egyetem második felében történt, amikor humán mintát kaptunk. Erre csak ritkán kerül sor, így ilyenkor mindig rohanunk, összeszedjük a jeget, az oldatokat, a gázpalackot. Ez alkalommal is ez történt, és miközben köpenyben szaladtam a Biológiai Intézet negyedik emeletén, bevillant, hogy ez volt a gyerekkori álmom. Hogy én legyek az őrült tudós, aki rohangál, és valami fontosat csinál. Ekkor jöttem rá, hogy valójában azt csinálom, amit mindig is szerettem volna.”

2023.10.09.