2024. március hónap legjobb hallgatója: Porkoláb Gergő

„Olyan eszközt adhatunk a kutatók kezébe, ami megbízhatóbbá teheti a klinikai fázis előtti vizsgálatokat”

A Szegedi Tudományegyetem Biológiatudományi Doktori Iskolájának végzőse, kutatásának célja egy új agyi gyógyszerbeviteli rendszer kifejlesztése, aminek segítségével hatékonyabban juttathatók át gyógyszerek a vér-agy gáton. Idén márciusban Porkoláb Gergő lett az Tudósképző Akadémia legjobb hallgatója.

Porkoláb Gergő 2016 szeptemberében, a Szegedi Tudományegyetem elsőéves biológushallgatójaként lépett be a Nemzeti Tudósképző Akadémia programjába, leendő mentora, prof. Deli Mária javaslatára. „A biológia iránti érdeklődésem már gyerekkoromban adott volt, szerettem rovarokat vizsgálni, különböző főzeteket kotyvasztani festékekből és szappanból. Komolyabban a középiskola második felében kezdtek el érdekelni a természettudományok. Korábban – mivel angol tagozatos voltam a szegedi Tömörkény István Gimnáziumban – nem foglalkoztam velük célzottan. Ez akkor változott meg, amikor az iskolában fakultációra jelentkeztem a biológiatanárunkhoz, Vadászné Horváth Ildikóhoz. Mellette különórára is jártam Csigér István tanár úrhoz” – mondja Gergő. A hallgató kiemeli, hogy a szegedi SZTE Gyakorló Gimnázium biológia-kémia szakos tanárának nagy szerepe van abban, hogy végül a biológusi pályát választotta.

Gergő egyetemistaként korán bekapcsolódott a kutatási munkákba. „Először arra fókuszáltunk, hogy célzott nanorészecskék segítségével hatékonyabban tudjunk gyógyszereket az agyba juttatni. Az NTA egyetemi programja után annak PhD képzésébe is beléptem, akkor kicsit változott a kutatási témám is. Olyan módszert dolgoztunk ki, amivel az emberi sejtes vér-agy gát modellek tulajdonságai erősíthetők, ezáltal az emberi sejtes modellek alkalmasak lehetnek gyógyszerek és célzott nanorészecskék agyi bejutásának tesztelésére. Így csökkenthető lehet az állatkísérletek és az emberi klinikai tesztek közötti szakadék.” Gergő hamar elkezdett publikálni, első társszerzős cikke 2018-ban jelent meg. Elkészültéért nagyon hálás témavezetőinek, prof. Deli Máriának és dr. Veszelka Szilviának, akik mindenben támogatták. „A kísérleteket nem csak nézhettem, hanem aktívan részt is vehettem bennük. Ez tette lehetővé, hogy a tudományos közleményben is társszerzőként szerepelhessek. Az első elsőszerzős cikkem 2020-ban jelent meg. Abban azt vizsgáltuk, hogy mi történik a nanorészecskékkel azt követően, hogy átjutnak a vér-agy gáton, hogyan hatnak kölcsön a különböző agyi sejttípusokkal.” A hallgató PhD munkájából származó tanulmány hamarosan megjelenik a rangos PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America) tudományos folyóiratban.

Gergő ebben a tanévben zárja a PhD képzését, a dolgozata már el is készült, túl van a házi védésén is. Ezt követően egy időre külföldre megy, ahol továbbra is a vér-agy gát áll majd az érdeklődése fókuszában. „A doktori tanulmányaim során lehetőségem nyílt arra, hogy részt vegyek egy három és fél hónapos tanulmányúton a dublini Trinity College-ban, prof. Matthew Campbell NTA nemzetközi mentor laboratóriumában. Nagyon jól éreztem magam Írországban, posztdoktor kutatóként ugyanoda szeretnék visszamenni egy elnyert Marie Curie COFUND ösztöndíj segítségével. A távoli jövőben akár azt is el tudom képzelni, hogy mentorként részt vegyek a Tudósképző Akadémia programjában. Nagyon sokat köszönhetek ennek a képzésnek, örülök, ha bármit vissza tudok belőle adni.”

2024.04.25.