2023. december hónap legjobb hallgatója: Debreczeni Dorina

„A TRESK csatornát vizsgáljuk, ami azért jó, mert nagy eséllyel lesz klinikai vonatkozása”

Ha valakire, akkor Debreczeni Dorinára igaz, hogy érdeklődését és kutatási területét egy Nobel-díjas találkozó határozta meg, még a gimnáziumi időkben. Nem kellett hozzá más, mint hogy a méréstechnikát, amivel később foglalkozni kezdett, az azt kidolgozó – és részben azért Nobel-díjat kapó – tudós mutassa be neki. Decemberben Dorina lett a Nemzeti Tudósképző Akadémia legjobb egyetemi hallgatója.

Még csak nyolcadikos volt, de már levelet írt a Debreceni Egyetem egyik PhD hallgatójának – aki az első mentora lett –, majd elkezdett bejárni az intézmény Fizikai Kémiai Tanszékére. Az érdeklődése akkoriban még a kémiára irányult, így az egyetemen is ahhoz illeszkedő témát keresett. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy fotokémiával foglalkozott, színes oldatokat vizsgált. A helyzet akkor változott, amikor 2019-ben, tizedikes korában részt részt vehetett egy Nobel-díjas találkozón Szegeden. „A hajdúböszörményi Bocskai István Gimnáziumba jártam, az ottani biológiatanárom, Viziné Bencsik Erika vitt el az eseményre. Ott ismertem meg Erwin Neher német biofizikust, aki bemutatta nekem a folt-feszültségzár méréstechnikát. Ezt a módszert patch clampként is emlegetik, a kutató pedig ennek a kidolgozásáért, illetve a sejtek ioncsatornáival kapcsolatos felfedezéseiért vehetett át az orvostudományi Nobel-díjat 1991-ben.”

A Nobel-díjas találkozó után Dorina még többet szeretett volna megtudni az elektrofiziológiáról, ezért elkezdett bejárni a Debreceni Egyetem Biofizikai és Sejtbiológiai Intézetébe, ahol dr. Hajdú Péter lett a mentora. Részt vett tudományos diákköri konferencián is, és amikor ott első helyezést ért el, végképp úgy érezte, hogy a kutatás az ő terepe. Az orvosi pálya mellett azért döntött, mert úgy gondolja, az adja számára a legtöbb lehetőséget. Tanulmányait a Semmelweis Egyetemen kezdte meg, kutatásokba pedig egyből be szeretett volna kapcsolódni. „Erre azért nyílhatott lehetőségem, mert már volt elektrofiziológiai előképzettségem. A Semmelweis Egyetemen Czirják Gábor lett a mentorom, az ő kutatócsoportjának a munkájába kapcsolódtam be. A csapattal a TRESK háttér káliumcsatornát vizsgáljuk, azt módosítjuk molekuláris biológiai módszerekkel, majd méréseket végzünk rajta egyebek mellett az új epitheliális nátrium-áram hányados (ENaR) módszerrel. Ez nagyon érdekes terület, nagy eséllyel lesz klinikai vonatkozása. Segítségével megérthetjük egyes betegségek patomechanizmusát is. A csatorna egyik mutációját például már leírták az aura típusú migrén patomechanizmusában, emellett pedig szerepet játszhat egyes autoimmun kórképek kialakulásában. Erre az utal, hogy a T-limfocita egyik fejlődési alakjában is expresszálódik.”

Bár ez nem egyszerű, de Dorina a kutatást össze tudja hangolni az egyetemi tanulmányokkal, egyéb elfoglaltságokkal. Megesik, hogy a laborban egyből föl is tudja használni azt a tudást, amit az egyetemi órákon elméletben tanult, és van példa a fordítottjára is. Tehát arra, hogy az ott megszerzett ismeretek segítik az elmélet elmélyítését. „A laborba jellemzően az órák után megyek be, általában hetente többször, a kutatócsoport teljesen befogadott. Az ott alkalmazott módszereket már jól elsajátítottam, amiért a mentorom mellett hálával tartozom a laborasszisztensünknek, Veres Irénnek is, aki szintén segítette ezt.” Dorina tagja az egyetem Korányi Frigyes Szakkollégiumának is, onnan is sok támogatást, biztatást kap. Már most biztos abban, hogy az orvosi diploma megszerzése után is kutatni szeretne, vagy párhuzamosan a klinikai gyakorlattal, vagy azzal felváltva az egyes életszakaszokban. Kutatási és klinikai területen szívesen foglalkozna neurológiai és a neuroanatómiai kérdésekkel is. Ezek azért állnak közel hozzá, mert a TRESK csatorna primer szomatoszenzoros neuronokban is expresszálódik. Dorinát foglalkoztatja az élettan is, azon a területen már demonstrátorként is jelen van az egyetem Élettani Intézetében, ahol egy PhD hallgató mellett segédkezik a gyakorlatokon. Ötödévtől szeretné elkezdeni az MD-PhD programot is, abba próbálja majd átcsatornázni tudományos diákköri munkáját. Első szerzős publikációja már most is van, amihez rengeteg segítséget kapott a mentorától.

2024.01.25.