2023. szeptember hónap legjobb mentora: Tamás Gábor

Frissítő érzés számára, ha alkalma nyílik tanítani a következő generáció csillagait, úgy érzi, tőlük ő is tanulhat. Prof. dr. Tamás Gábor jelenleg két hallgatót mentorál, ők kutatócsoportjának is tagjai, ráláthatnak mindenre. Kiemelkedő munkája miatt szeptemberben a Szegedi Tudományegyetem Szervezettani és Idegtudományi Tanszékének egyetemi tanárát választották meg a hónap NTA-mentorának.

Tamás Gábor már a Nemzeti Tudósképző Akadémia programjának kidolgozásában, követelményrendszereinek felállításában is szerepet vállalt, vezető tisztségéről csak egyéb kötelezettségei miatt mondott le. A programhoz nagyjából három éve tért vissza mentorként, jelenleg két hallgatót kalauzol a tudomány világában. „Sandle Joanna Grace biológus, Ludányi Csongor pedig orvostanhallgató, mindketten hasonló témán dolgoznak, nagyon tehetségesek. Úgy foglalkozom velük, ahogy annak idején Angliában az én mentoraim velem foglalkoztak. Minden héten van egy délután, amikor alapkérdésekről, szakmai dolgokról beszélgetek velük, kísérleteiket is kísérem heti szinten. Akkor is számíthatnak rám, ha olyan helyzet áll elő, hogy akutan van szükségük a segítségemre, és én a közelben vagyok.”

A professzor számára mindig frissítő érzés, ha alkalma nyílik tanítani a következő generáció csillagait, úgy érzi, tőlük ő is tanulhat. „Megesik, hogy ilyenkor olyan dolgokra is felfigyelek, amelyeket magamtól nem feltétlenül vennék észre. A Nemzeti Tudósképző Akadémiában az is jó, hogy előválogatja a tehetséges diákokat. Általa olyan fiatalok is a látókörömbe kerülnek, akiknek személyesen nem tartok előadást az egyetemen, vagy ha tartok is, akkor azt nem a legfrissebb kutatásokról. Mert az egyetemi előadásokban jellemzően csak a tananyaghoz kapcsolódó kísérletekről beszélek, és azok mellett esetleg szóba kerül, hogy a tudomány hol tart most. Az NTA más, ott a diákok kutatói oldalról közelíthetik a kérdéseket”.

Kellenek a készségek

Tamás Gábor kutatócsoportja alapvetően agykérgi elektrofiziológával, molekuláris biológiával és neuroanatómiával foglalkozik, amihez elengedhetetlenek a jó manuális készségek. Ezeket néhány hónap alatt akkor sem lehet magas szinten elsajátítani, ha valaki kiváló kognitív képességekkel rendelkezik. Emiatt teljesen általános, hogy amikor a kutatócsoporthoz első- és másodéves diákok érkeznek, akkor kiválasztják közülük azokat, akik önállóan is tudnak kísérletezni, a csoport munkáját segíteni.

A mentorált diákok teljes betekintést kapnak a professzor kutatócsoportjának munkájába. „Nálunk nincs olyan, hogy valaki csak »szent-györgyis vagy tudósképzős« diák, és emiatt másképp tekintenek rá, mint a kutatócsoport szeniorabb tagjaira. Aki bekerül hozzánk, az teljes jogú csapattag, ugyanúgy foglalkozunk vele, mint a többi munkatárssal. A fiatalokat csak pozitív értelemben lehet megkülönböztetni amiatt, mert a kísérletek elméleti hátterét még nem kezelik olyan éretten, mint a tapasztaltabb társaik.” Tamás Gábor mindig figyeli mentoráltjainak első előadását, végigköveti a felkészülés folyamatukat is. Mint mondja, ez sok mindent elárul a személyiségükről, szociális beágyazottságuktól, nyelvi készségeikről.

Versenyben az idővel

„Az is fontos, hogy a fiatalok megértsék, hogy ha idegtudósok akarnak lenni, akkor elsősorban magukra kell számítaniuk. Ha ugyanis olyan kísérleteket végeznek, mint mi – nálunk a preparátum nem életképes hosszú ideig, és nem is jutunk minden nap idegsebészi mintákhoz –, akkor minden kísérletnek súlya van. Nem mondom, hogy egy-egy kutatás megismételhetetlen, hiszen a tudománynak éppen az ismételhetőség a lényege, de akkor sem mi választjuk meg, hogy mikor dolgozunk, hanem akkor tesszük ezt, amikor arra lehetőségünk van.”

Az időablakok nagyon szűkek, ugyanis a sebészileg eltávolított idegszövetminták körülbelül 24 óráig használhatók fel. Emiatt ha a kutatókat éjfélkor felhívják, akkor a csapat éjjel egyre bemegy az egyetemi intézetbe. Ez persze nincs mindig így, a jellemző az, hogy kora reggel kezdenek, és másnap hajnalig vagy késő estig dolgoznak. Ebbe a munkába kapcsolódhatnak be a hallgatók is, de csak azzal párhuzamosan, hogy a manuális képességeik fejlődnek.

2023.10.09.