2024. április hónap legjobb mentora: Ujma Péter

„Nem érezzük igazán jól, hogy mennyire aludtunk jól”

Bár pszichológusként végzett, szegről-végről mindig is alváskutató volt, TDK-s diákjait és NTA-s hallgatóját is ahhoz kapcsolódó témákkal köti le. Hatalmas saját adatbázisa van, de abban hisz, hogy első lépésként nem adatokat kell gyűjteni, hanem fel kell használni, ki kell aknázni azokat, amelyek már rendelkezésre állnak. Áprilisban dr. Ujma Przemyslaw Péter lett a Nemzeti Tudósképző Akadémia legjobb mentora.

Ujma Péter a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének docense, aki az NTA képzési programjába tavaly ősszel kapcsolódott be. Az abban való részvétel lehetőségére az egyik hallgatója, Pierson-Bartel Róbert figyelt fel, most őt segíti mentorként. Ő elsőéves MD-PhD hallgató, azaz párhuzamosan végzi orvosi és tudományos doktori tanulmányait. Közös munkájuk során egy olyan adatbázist hoztak létre, amelyben több mint 250 személy alvását vették fel mobil EEG-készülékkel összesen közel 2000 éjszakán át annak érdekében, hogy megvizsgálják a nappali tapasztalatok és az éjszakai alvás kölcsönhatását. Ennek az adatbázisnak a felhasználásával készült az a tudományos cikk, ami idén márciusban jelent meg a magas presztízsű, Scientific Reports folyóiratban, és aminek az egyik szerzője Ujma Péter, a másik Pierson-Bartel Róbert.

„Robival a most megjelent kutatásban arra kerestük a választ, hogy a reggeli, szubjektívan értékelt alvásminőség mennyire függ az előző éjszaka objektív alvási adataitól, például hogy az érintett hányszor kelt fel, mennyi idő alatt tudott elaludni és mennyire volt mély az alvása. A vizsgálatunk eredményei azt mutatják, hogy az objektív és szubjektív alvásminőség összefüggése nem tökéletes, azaz nem érezzük reggel igazán jól, hogy élettani értelemben mennyire aludtunk jól.”

Az alvás témaköre Ujma Péterhez régóta közel áll, doktori disszertációját is ilyen témában védte meg a Semmelweis Egyetemen 2016-ban. Már akkor EEG-vel foglalkozott, az alvási EEG és az intelligencia kapcsolatát térképezte fel. „Mivel alapvetően differenciálpszichológus vagyok, mindig az egyéni különbségek érdekelnek. Bár hatalmas saját adatbázisunk van, úgy gondolom, hogy amikor valakinek van egy kérdésfelvetése vagy hipotézise, akkor először nem adatokat kell gyűjteni. Valószínű ugyanis, hogy az egyrészt túlzottan erőforrás-igényes, másrészt van hozzá máshol olyan adatbázis, ami szabadon hozzáférhető. Hatalmas alvási adatbázisok találhatóak például a sleepdata.org-on, és saját adatbázisunkat is odaadjuk annak, aki kéri. Ezeket az erőforrásokat hallgatóimmal is megismertem, segítve ezzel a munkájukat.” Ujma Péter a tehetséggondozást mindig is fontosnak tartotta, TDK hallgatói már régóta vannak. A idei versenyen is volt egy első, egy második és egy harmadik helyezettje. Róbert első díjat már másodjára nyert, részt vehet majd az országos TDK-konferencián is.

2024.05.29.