2023. december hónap legjobb mentora: Kintses Bálint

Célkeresztben a rezisztens baktériumok

Biológusként az antibiotikum-rezisztencia kérdésében navigálja mentorált hallgatóját, aki történetesen fogorvoshallgató – mert ennek a problémakörnek ott is van relevanciája. Decemberben Kintses Bálint, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa lett a Nemzeti Tudósképző Akadémia legjobb mentora.

Kintses Bálint négy éve alapította szegedi kutatócsoportját, és egyből be is kapcsolódott az NTA programjába. Az első hallgatója Kovács Dorina, aki épp akkor kezdte meg fogorvosi tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen, jelenleg negyedéves. „Dorina éppen most nyert tudományos diákköri konferenciát, részben ennek köszönhetem a mostani díjat. Témája az antibiotikum-rezisztenciához kapcsolódik, már megjelent egy társszerzős cikke is ebben a témában. A publikációt a Nature Microbiology közölte, ami egy nagy presztízsű tudományos folyóirat. Ebben a kutatásban Dorina csak egy kísérletet végzett el, de azóta már van egy saját részprojektje is. Abban egy antibiotikum-rezisztens baktériumfaj klinikai izolátumainak méri az érzékenységét olyan antibiotikumokkal szemben, amelyeknek hatékonyságát épp most tisztázzák klinikai vizsgálat keretében. Az antibiotikum-rezisztencia kérdésköre a fogászathoz is kapcsolódik, hiszen ez a jelenség azon a területen is problémát jelent, a szájban is előfordulhatnak ilyen baktériumok.”

Dorina a kutatóközpont laborját azokon a napokon keresi fel, amikor az egyetemen kevesebb órája van, de be szokott járni szombati napokon is. A kísérleteket már önállóan végzi, ismeri a magas biológiai biztonsági szintű laborokra vonatkozó szabályokat. „Ez elengedhetetlen, mert mi olyan baktériumokkal dolgozunk, amelyek veszélyt jelenthetnek a dolgozókra és a diákokra is. Védőfelszerelésben és komoly odafigyelés mellett kell tevékenykednünk, bejutnunk is zsiliprendszeren keresztül kell.” Dorina két PhD hallgatóval is együtt dolgozik, akik közül az egyik bioinformatikus. A csapatmunka azért fontos, mert Kintses Bálint laborja nagyobb, 3-5 éves projekteken dolgozik, amin belül mindenkinek megvan a maga feladata. „A kutatócsoportunk antimikrobiális terápiás eljárásokat is fejleszt. Ezek olyan módszerek, mint például a bakteriofág terápia, amelynél baktériumokat támadó vírusokat alkalmazunk az antibiotikum-rezisztens baktériumok által okozott fertőzések kezelésére. Egy földrajzi térképet is készítünk, amin azokat a baktériumokat helyezzük el, amelyek minden antibiotikummal szemben rezisztensek.” A térképpel a kutatócsoport azt tudja előrejelezni, hogy pár év múlva mi várható az egyes területeken, az új antibiotikumokkal szemben milyen törzsek lesznek eleve ellenállóak, és melyek válhatnak könnyen azzá.

2024.01.25.