2024. április hónap legjobb tanára: Csaláné Böngyik Edit

„Szerencsésnek érzem magam, hogy a véletlen úgy hozta, hogy tanár lettem”

Az NTA országos képzésének kísérleteit vezeti és tananyagot fejleszt, a diákokat mindenben segíti. Érdekli az összes természettudományos tárgy, csodálatos élmény volt számára, amikor pár évig a fizikát is magába foglaló komplex természetismeretet taníthatta. Áprilisban Csaláné Böngyik Edit, a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium biológia-kémia szakos tanára lett a Nemzeti Tudósképző Akadémia legjobb középiskolai oktatója.

A biológiát és a kémiát gyerekkora óta imádja, de jövőjét nem szaktanárként képzelte el, ez a hivatás abban az időszakban még fel sem merült benne. A továbbtanulási lehetőségeken gimnazistaként kezdett el gondolkodni, döntését végül az határozta meg, hogy nem merte bevállalni az orvosi pályát, sőt még a biológusit sem. „A tanári szakot azért tartottam jó választásnak, mert úgy gondoltam, ha majd ahhoz lesz kedvem, onnan elmehetek biológusnak vagy kutatónak. A helyzet akkor változott, amikor ötödéves egyetemistaként elkezdtem tanítani egy hódmezővásárhelyi szakközépiskolában, és rájöttem: tetszik nekem ez a hivatás. Kezdetben félállásban alkalmaztak, majd teljes munkaidőben dolgoztam, azóta nem hagytam el a pedagógusi pályát. Ebben a legmeghatározóbb az volt, hogy fiatal tanárként fantasztikus közösségbe, csodálatos kollektívába kerültem. Szerencsésnek érzem magam, hogy a véletlen úgy hozta, hogy tanár lettem. Nagyon szeretem a munkámat, rajongok azért a generációért, amelyiket taníthatom.”

Csaláné Böngyik Edit tizenhét évig oktatott biológiát és kémiát a szakközépiskolában, a Németh László Gimnáziumba 2015-ben került át. Oktatás iránti elkötelezettsége új munkahelyén még mélyebb lett. „A váltás érdekes volt, mert míg a szakközépiskolában a pedagógiai módszereknek volt komoly szerepük, addig a gimnáziumban a tudás került előtérbe. De ettől függetlenül azt érzem, hogy azok a pedagógia ismeretek, amelyeket a szakközépiskolában elsajátítottam, az itteni munkámat is segítik.” Mivel ügyes és okos tanítványai már a szakközépiskolában is voltak, versenyfelkészítéssel már ott foglalkozott, de ez a tevékenység igazán komolyra csak a Németh László Gimnáziumban fordult. „Itt hatványozottan vannak jelen nagyon okos gyerekek, akik szeretnek versenyezni. Ők mindig megtalálnak engem, a megmérettetésekre pedig együtt készülünk. Nem csak nagy versenyeken, például OKTV-n indulunk, hanem olyan kisebb megmérettetéseken is, ahol a gyerekek meg tudják magukat mutatni emberként is. Tehát ahol nem csak a lexikális tudás számít, hanem az egyéb kompetenciák is.”

A pedagógus többször részt vett tananyagok fejlesztésében, amit nagyon fontosnak és egyben felelősségteljes kihívásnak tart. „Mivel a lehetőségek tárháza felmérhetetlenül nagy, komoly kérdés, hogy abból mit merjünk átemelni a képzésbe. Azt látjuk, hogy a gyerekektől mostanában nagyon eltávolodnak a természettudományok, gépiessé válik az oktatásuk. Emiatt próbálok mindig olyan tananyagokat keresni, amik megszerettetik a gyerekekkel ezeket a tudományágakat. Ezzel lehet közelebb húzni azokat, akik a biológiát és a kémiát kicsit távolabbról szemlélik. A tananyagfejlesztést általában az új kutatási irányok határozzák meg, kötődjenek azok akár laboreszközökhöz, akár digitális technikákhoz, mesterséges intelligenciát alkalmazó oktatási módszerekhez.” A pedagógus a biológiát és a kémiát érintő újdonságokról blogot is vezet, a módszertani háttértudást ott is megosztja a kollégákkal és az érdeklődő diákokkal. Részt vesz pályázatok írásában is, előző munkahelyén kétszer is nyert a Nemzeti Tehetséggondozó Pályázaton, tavaly pedig a Selye János Diáklabor pályázatban is eredményes volt, így konzorciumi partnerként a Németh László Gimnázium is komoly laborfejlesztésre kapott lehetőséget. Négy éve az új NAT-hoz igazodó szakmai ajánlások kidolgozására is felkérték, 2020 decemberében pedig a Tempus Közalapítvány Digitális pedagógus díját vehette át. A digitális eszközök oktatásban való alkalmazása mindig közel állt hozzá, korábban tartott tanároknak is továbbképzést a témában. A koronavírus-járvány idején, az online oktatás miatt olyan tananyagot is fejlesztett, amelyek digitális technikákkal mutatták be élményszerűen, izgalmasan és érdekesen a természettudományokat. A pedagógus életét jelenleg elsősorban a Nemzeti Tudósképző Akadémia programjaihoz való kapcsolódás határozza meg.

„Mivel gimnáziumunkban a 2015-ös tanév közepén kezdtem el dolgozni, a program induláskor még nem voltam jelen, abba csak fél évvel később kapcsolódtam be. Én minden új oktatási lehetőséget szeretek kipróbálni, így örültem ennek is, az új feladatokat szívesen vállaltam el. Eleinte inkább csak résztvevője voltam a programoknak, de ahogy teltek az évek, egyre több feladatot kapott intézményünk. A Tudósképző Akadémia fantasztikus, hihetetlenül sokat tud nyújtani az iskoláknak. Azt gondolom, hogy ez a lehetőség ma Magyarországon a legjobb oktatást teszi lehetővé. Biológia-kémia szakos tanárként a laborgyakorlatokat szeretem a legjobban, a diákok azokon keresztül ismerhetik meg a világot, kaphatnak választ a kérdéseikre.” Csaláné Böngyik Edit nem csak saját tanítványival foglalkozik az NTA-s programokon, hanem azokkal is, akik más iskolákból érkeznek. Az országos laborvezetői pozíció mellett három éve tevékenykedik területi vezetőtanárként is, a környékbeli intézmények tanulóit azóta tudja fogadni. Jelenlegi tanítványai mellett a pedagógus arra is büszke, hogy a tudósképzős programra időnként olyan előadók érkeznek, akik egykori diákjai. A velük való jó kapcsolat is olyan, ami a teljes pályáját meghatározza.

2024.05.28.