Az Alapítvány 2013-ban megalapította a Szent-Györgyi Talentum-díjat. Elnyerésének feltétele, hogy a felfedezés – a nagy elődhöz hasonlóan – Szegeden végzett kutatáshoz, és – a Nobel-díj mintájára – egyszeri felfedezéshez kapcsolódjon. A díjat a Szegedre látógató Nobel-díjas kutatók és a kuratórium tagjai közösen választják ki. A díj minden évben a tavaszi „Nobel-díjasok és tehetséges diákok találkozója” rendezvény gálaestjén kerül átadásra.

Ezidáig díjazott szegedi kutatók

Talentum-dijasok-fotoi-2022.webp
2022

Dr. Dénes Ádám
A Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet Neuroimmunológiai kutatócsoportjának vezetője. Kutatási témája: A neuronális és vaszkuláris válaszok mikroglia általi kompartment-specifikus modulációja.

Dr. Juhász Gábor
A Szegedi Biológiai Kutatóintézet tudományos főmunkatársa. Kutatási témája: Az autofágia gének kanonikus és nem kanonikus szerepe.

Dr. Kovács Norbert
A Pécsi Tudományegyetem Neurológiai Klinika klinikaigazgató-helyettes egyetemi docense. Kutatási témája: A mozgászavarokban, úgymint Parkinson-kórban és disztóniában, szenvedő betegek életminőségének javítása.

Dr. Tóth Attila
A Debreceni Egyetem Klinikai Fiziológiai Tanszékének egyetemi tanára. Kutatási témája:Nyereségek és veszteségek a szívizom összehúzódás fokozása során.

Dr. Martinek Tamás
2021

Dr. Martinek Tamás
Szegedi Tudományegyetem Orvosi Vegytani Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára nyerte el, a „Proteinek sejtbe juttatása endocitózisba irányító szekvenciákkal” témakörben elért kiemelkedő kutatási eredményeiért.

Dr. Nagy László
2020

Dr. Nagy László
A Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biokémiai Intézetének munkatársa nyerte el, a „Hifás soksejtűség evolúciós eredetének feltárása összehasonlító genomikai módszerekkel” témában elért kiemelkedő kutatási eredményeiért.

Dr. Horváth Péter
2019

Dr. Horváth Péter
A Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biokémiai Intézetének igazgatója nyerte el a Nature Communications 2018. január 15-i számában megjelent közleményéért, melyben kollégáival együtt az intelligens kép-alapú egysejtes izolálás technikáját írták le.

Dr. Haracska Lajos
2018

Dr. Haracska Lajos
A "karcinogenezis témakörben végzett kutatásaiért, amelynek során új, a genom stabilitását befolyásoló molekuláris szereplőket írt le"
tudományos tanácsadó, csoportvezető, Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpont, Genetikai Intézet Mutagenezis és Karcinogenezis Csoport

Dr. Berényi Antal
2017

Dr. Berényi Antal 
Az „epilepsziás rohamok elektromos kezelési elveinek feltárásáért"
adjunktus, Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet

Dr. Hegyi Péter
2016

Dr. Hegyi Péter
„heveny alkoholos hasnyálmirigy-gyulladás patomechanizmusának megértéséért”
a Szegedi és Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karainak egyetemi tanára

Dr. Tamás Gábor
2015

Dr. Tamás Gábor
„lassú agykérgi gátlásért felelős sejtek felfedezéséért és mechanizmusának leírásáért”
egyetemi tanár, Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar, Biológia Intézet, Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Tanszék

Dr. Pál Csaba
2014

Dr. Pál Csaba
„baktériumok antibiotikumokkal szembeni rezisztenciájának részletes feltérképezéséért”
tudományos főmunkatárs, Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpont, Biokémiai Intézet

Dr. Balázs Papp
2013

Dr. Papp Balázs
A „génkölcsönhatási hálózatok általános tulajdonságainak feltárásáért”
tudományos főmunkatárs, Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpont, Biokémiai Intézet