2023. december hónap legjobb diákja: Tóth Petra Lili

„Végeztünk olyan méréseket is, amelyeket utána statisztikailag ki is értékeltünk”

A kémia és a biológia hatodikos korában egyből magával ragadta, nyilvánvalóvá vált számára, hogy orvos szeretne lenni – és az is, hogy járni szeretne a NTA képzésére. Decemberben Tóth Petra Lili, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium tizenkettedikes diákja lett a Nemzeti Tudósképző Akadémia legjobb középiskolai tanulója.

Tóth Petra Lili idén érettségizik a Földes Ferenc Gimnáziumban, a Nemzeti Tudósképző Akadémia programjába pedig két éve kapcsolódott be. A képzésre biológiatanára, Szentesi Csilla hívta föl a figyelmét, mivel tudta, hogy orvos szeretne lenni. „A családomból és a környezetemből senki nem dolgozik ilyen területen, de amikor hatodik osztály után felvettek a Földesbe és elkezdtem biológiát, illetve kémiát tanulni, egyből azt éreztem, hogy ezekből a tárgyakból szeretnék érettségizni, és orvos szeretnék lenni. A Tudósképző Akadémia programjait nagyon szeretem, a képzések mindig érdekesek. Voltak már szövettani gyakorlatok, boncoltunk halat, szívet és gilisztát is, végeztünk már kromatográfiát és ELISA-tesztet is. Képzések nagyjából háromhetente vannak, péntek délutánonként, tartottak már nálunk előadásokat egyetemi professzorok is.”

Petra tavaly az NTA több országos képzési központjába is ellátogathatott, jellemzően kétnapos gyakorlatokra. Az ottani feladatok már bonyolultabbak voltak, rendelkezésre álltak komolyabb műszerek is. Gödöllőn végeztek például baktériumtranszformációt, Debrecenben pedig részt vehettek biostatisztika gyakorlaton. Utóbbit egy matematikus tartotta, aki a statisztika alapismereteibe adott betekintést, és elmagyarázta, hogyan lehet azt használni a gyakorlatban. „A tudás egyből hasznosult, mert olyan méréseket kellett végezniük, amelyeket utána statisztikailag kiértékeltünk. Nyáron ott lehettem a Tudósképző Akadémia szegedi táborában is, ami szintén izgalmas volt. Ott a bőrgyógyászati klinika egyik kutatócsoportjához csatlakoztunk, a mentorom dr. Bozó Renáta volt. Ő munkatársaival a pikkelysömör kialakulásának részleteit kutatja, a kísérleteikbe mi is bekapcsolódhattunk. Megtanultam rengeteg módszert, köztük festési eljárásokat, sejtelválasztási technikákat, és egyáltalán azt, hogy miképp kell steril körülmények között dolgozni. Találkozhattunk Varró András professzorral is, aki sokat mesélt nekünk a kutatói élet előnyeiről és hátrányairól. A képzési programok mellett megnézhettük a várost és fölkereshettük a vadasparkot is.” Petra idén és tavaly részt vett a decemberi Nobel-díjas találkozón is, ahol nagyon tetszettek neki az előadások, élvezte a tudósokkal és a hallgatókkal folytatott kerekasztal-beszélgetést is. Az ottani élmények még inkább motiválták, erősödött benne, hogy egyetemistaként majd kutasson is. Az orvosi területek közül főképp a traumatológia és a sportorvoslás érdekli, de nyitott más irányokba is.

2024.01.25.