2024. február hónap legjobb diákja: Bősze Boldizsár

„Kibontakozni csak a megfelelő szaktanárok és szakemberek kezei között lehet”

A versenyzés lételeme, a legutóbbi Árokszállásy versenyt megnyerte, és indul idén több egyéb versenyen is. Jövőjét orvosként vagy kutatóorvosként képzeli, a legjobban az idegtudományok érdeklik. Februárban Bősze Boldizsár, a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tizenkettedikes diákja lett a Nemzeti Tudósképző Akadémia legjobb középiskolai tanulója.

Bősze Boldizsár kilencedikes volt, amikor az NTA képzésébe osztályfőnöke, és egyben biológiatanára javaslatára bekapcsolódott. Seres Ádám Zoltán diákjainak heti rendszerességgel szakköröket is tart, Boldizsár azokon is rész vesz. „A tudósképzős órákat tanár úr mellett Borbola Andrea tanárnő tartja iskolánk Termosz laborjában. A képzéseken megismerhettük például a PCR módszertanát, és a molekuláris genetikai kutatások kiindulópontját jelentő baktériumtranszformációt. Lehetőségünk nyílt pipettázni, találkozhattunk kimutatási reakciókkal is. A helyi képzések mellett járunk más helyszínekre is. Voltunk például a Pécsi Tudományegyetemen, ahol az idegtudományok témakörébe kaptunk betekintést, és Debrecenben is, ahol egy egyetemi előadó mellett Gőz József tanár úr tartott statisztikával foglalkozó képzést. Ilyen programok a tanórákon nincsenek, így jó, hogy az NTA képzés keretében részt tudunk venni rajtunk.” Boldizsár Szegeden Nobel-díjas konferencián is részt vett, ellátogathatott ilyenre tavaly és tavalyelőtt is. Randy Schekman amerikai sejtbiológus előadását nagyon élvezte, a korábbi rendezvényről pedig Roska Botond témája keltette fel nagyon az érdeklődését.

Boldizsár a Semmelweis Egyetemre felvételizik, az orvosi karra, de még nem látja tisztán, hogy végzés után gyógyítani van kutatni szeretne-e. „Emiatt választottam az orvosi képzést, mert az mindkét utat nyitva hagyja. Ez a biológiánál nincs így, azzal a végzettséggel orvosként nem dolgozhatnék. A legjobban a neurológia érdekel, így majd annak a területen szeretnék elhelyezkedni kutatóként vagy kutatóorvosként. Ez iránti érdeklődésemet Horváth Gyöngyi professzor asszony keltette fel, aki a Szegedi Egyetem Élettani Intézetében dolgozik. Ő az NTA egyetemi képzésében mentorként vesz részt, nekem pedig más okból – az érettségihez szükséges 50 órás közösségi szolgálatot teljesítem náluk – nyílt lehetőségem mellette dolgozni, megismerkedni az ottani kutatásokkal. Az intézetben lovak és patkányok viselkedésével foglalkoztunk, az adta számomra a belépőt a neurológia területére. Szerepet játszott ebben a Brain Bee is, ami egy nemzetközi idegtudományi verseny. Ezt a Pécsi Tudományegyetem és a Magyar Idegtudományi Társaság szervezte meg 2021-ben, én pedig elindultam rajta. A rá való felkészülés során foglalkoztunk anatómiával és neurológiai betegségekkel, ez a terület annak kapcsán is közelebb került hozzám. A versenyen azóta többször is részt vettem, idén is indulok rajta.”

Boldizsárnak a versenyzés lételeme, a legutóbbi a Dr. Árokszállásy Zoltán Biológia versenyt meg is nyerte. Házi megmérettetéseken már általános iskolában részt vett, nem csak természettudományiakon, hanem gyakorlatilag minden területen. A Szegedi Madách Imre Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolába járt, a felső tagozatban ott szerettette meg vele a természettudományokat biológia és kémia tanára, Ferke Norbert. „Miatta voltam biztos abban, hogy gimnáziumba a Radnóti biolószakára szeretnék járni. A versenyzést ott is folytattam, az Árokszállásy és a Brain Bee mellett rendszeresen indultam a Dr. Szentágothai János biológiaversenyen, és részt vettem OKTV-n is. A versenyekre való felkészülés során olyan tudást szerzünk meg, ami jól jön a dolgozatoknál és hasznos lesz majd az érettségin is. Úgy is fogalmazhatnék, hogy versenyzés tulajdonképpen könnyebbé teszi a tanulást. Egyfajta kihívást is jelentenek ezek, és mellette segítik, hogy új embereket ismerjek meg. Hálás vagyok mindazoknak, akinek köszönhetően minderre lehetőséget kaphattam, és hogy megtalálhattam a helyem. Mert az csak egy dolog, hogy valaki tehetséges és hajlandó tanulni, de kibontakozni csak a megfelelő szaktanárok és szakemberek kezei között lehet.”

2024.03.22.