2024. május hónap legjobb diákja: Cs. Varga Ferenc Patrik

„A versenyzésben azt szeretem a legjobban, hogy ahhoz kötődően sok új dolgot tanulhatok”

A természettudományok a gimnáziumban kezdték el komolyabban érdekelni, akkor kezdett el versenyezni kémiából és biológiából is. Jövőjét kutatóorvosként képzeli el, és ugyan foglalkoztatja minden, ami az emberi szervezet működéséhez köthető, a legjobban a molekuláris kérdések vonzzák. Májusban Cs. Varga Ferenc Patrik, a debreceni Tóth Árpád Gimnázium végzős diákja lett a Nemzeti Tudósképző Akadémia legjobb középiskolai tanulója.

Ferenc kilencedik osztályban kezdett el komolyabban érdeklődni a természettudományok iránt, azt követően, hogy a kémiát és a biológiát mélyebben is megismerhette. Onnantól kezdve részt vett versenyeken is, tavaly biológiából jutott be az OKTV döntőjébe, idén kémiából. Kétszer volt már döntős az Árokszállásy Zoltán Biológia-Környezetvédelmi Versenyen, és csapatával bejutott a legjobbak közé a Bugát Pál Országos Középiskolai Természetismereti Műveltségi Vetélkedőn is. Az IBO nemzetközi biológiaverseny válogatóján nyolcadik helyezést ért el. „A versenyzésben azt szeretem a legjobban, hogy ahhoz kötődően sok új dolgot tanulhatok. A legjobban mindig a felkészülést élvezem. Például az IBO előtt bemehettem a Debreceni Egyetemre, és megismerhettem a fehérjeelválasztási módszereket, a kémia OKTV-t megelőzően pedig elsőéves gyógyszerészhallgatókkal végezhettem laborgyakorlatot, foglalkozhattam szerves és szervetlen analitikával.”

A versenyekre való felkészülést a NTA programja is segítette, Ferenc annak során is szerezhetett új ismereteket, tapasztalatot. A képzéseken kipróbálhatták például az ELISA és a PCR-tesztet, volt baktériumtranszformáció is. „A programra a biológiatanárom, Gőz József hívta fel a figyelmemet, azt követően nem volt kérdés, hogy belépek-e abba. Tanár úr mellett hatással volt rám a kémiatanárunk, és egyben igazgatónk, Fenyősné Kircsi Amália véleménye is. Tizedikes voltam, amikor a képzését megkezdtem.” Ferenc a laborgyakorlatok mellett előadásokon is részt vehetett, azokat is izgalmasnak tartotta. Tavaly például a csípősségérzet kialakításáért felelős TRPV1-receptort ismerhette meg az Agykutatás hetén, idén pedig a fájdalomérzet kialakulásának mikéntjébe kaphatott mélyebb betekintést. Részt vehetett az Ifjú kutatók nyári táborában is, aminek alkalmából a Szegedi Tudományegyetem kardiovaszkuláris laborjába látogathatott el. „Ott patkányokon végeztünk szívultrahang-vizsgálatot, megnézhettük, pontosan hogyan néz ki szívük. Futott a laborban egy olyan kutatási projekt is, ami a veseelégtelenségből kialakuló bal kamrai hipertrófiát vizsgálta. Ebben egyebek mellett arra keresték a választ, hogy az azt követően jelentkező szívinfarktus után hogyan lehet csökkenteni a fibrózis rizikóját. A témáról az ottani NTA mentor egyik PhD-hallgatója tartott előadást, ami nagyon érdekes volt. A laborban nem csak a vizsgálatokat ismertük meg, hanem boncolhattunk szívet is.”

Ferenc Nobel-díjas találkozón összesen háromszor vehetett részt az NTA-s képzés során, legutóbb tavaly decemberben. A rendezvényen Randy Schekman amerikai sejtbiológus és Thomas Südhof német-amerikai biokémikus volt a Nobel-díjas díszvendég, így az ő előadásukat hallgathatta meg. Randy Schekmantől sikerült autogramot is szereznie. A diák a konferenciát amiatt is hasznosnak tartotta, mert ott beszélhetett a programban részt vevő egyetemi hallgatókkal, megtudhatta, a Tudósképző Akadémia képzése hogyan folytatódik az érettségi után, milyen lehetőségeik vannak az egyetemistáknak. Ferenc a jövőjét kutatóorvosként képzeli el, jelentkezését a Szegedi Tudományegyetem orvosi karára adta be. Elsősorban a sejtszintű biológia érdekli, igazán érdekesnek annak a folyamatait tartja. A molekuláris biológia mellett foglalkoztatja a genetika is, főleg a gének expressziója és egymásra gyakorolt hatása. Úgy érzi, a kép az egyetemi években lesz számára tiszta, akkor dől majd el, hogy pontosan melyik tudományterületet választja.

2024.06.27.