2024. március hónap legjobb diákja: Fodor Virág

„Hihetetlen érzés volt megismerni a Nobel-díjas kutatókat, látni, mennyire lelkesen mesélnek a kutatásaikról”

A kémia gyerekkora óta közel állt a szívéhez, ehhez csatlakozott később a biológia, ami már egyértelműen az orvosi kutatások felé terelte – és bár nem zárja ki, hogy praktizálni is fog, elsősorban a tudományos kérdések érdeklik. Márciusban Fodor Virág, a veszprémi Lovassy László Gimnázium tizenkettedikes diákja lett a Nemzeti Tudósképző Akadémia legjobb középiskolai tanulója.

Fodor Virág kilencedikes korában lépett be az NTA programjába, de a természettudományok már jóval korábban a látókörébe kerültek, különösen a kémia. „A szüleim ilyen területen dolgoznak, főleg kutatnak, apukám tanít is az egyetemen. Pici koromban sok időt töltöttem mellettük a laborban, megszerettem azt a környezetet. A biológia a középiskolai tanárom, Szalainé Tóth Tünde miatt került hozzám közel, az NTA programjába is az ő bátorítására léptem be. Az elmúlt három évben rengeteget tanultam, sok programon részt vettem” – mondja. Virágot leginkább a biokémia és a mikrobiológia érdekli. „Fantasztikus volt, hogy már kilencedikesként végezhettünk PCR-tesztet, és kipróbálhattunk sok egyéb módszert. Később boncoltunk – először vesét, aztán szívet –, amitől én eleinte elzárkóztam, de a laborgyakorlaton rájöttem: nincs mitől tartanom. Ilyen feladatot a tavalyi OKTV-n is kaptam, ott sokat segített, hogy nem először találkoztam a bonceszközökkel.” Virág a versenyek iránt már általános iskolás korában érdeklődött, de akkor még nem fókuszált kifejezetten a természettudományos megmérettetésekre. A biológia- és a kémiaversenyeket amiatt szereti, mert motivációt adnak ahhoz, hogy pluszban tanuljon, még több ismeretet elsajátítson. Ennek köszönhetően tudhat meg olyan dolgokat, amelyek nem képezik részét a tananyagnak, de később hasznára válhatnak az orvosi képzés során. Virág az egyetem elvégzése után kutatási területen szeretne elhelyezkedni, elsődlegesen laborban akar dolgozni. Főképp a határterületek érdeklik, ahol a biológia és a kémia összefonódik. Szereti az embertan, szívesen részt venne például idegrendszeri és immunológiai kutatásokban.

Bár Virág az érdeklődése alapján a biológusi pályát is választhatta volna, azért döntött az orvosi mellett, mert úgy érzi, onnan több irányba léphet tovább. Afelé terelte az is, hogy az NTA program keretében megismerhette a veszprémi kórház skill laborját, ami nagyon tetszett neki. „Ott a legutóbb egy műtétet is megnézhettünk, ami hatalmas élmény volt. Jelen lehettünk már az altatásnál, és láthattuk az operáció elejét. A főorvos nagyon segítőkész volt, megmutatta nekünk az éppen aktuális lépéseket is.” Virág idén februárban egy pécsi képzésen is részt vett az NTA szervezésében. Ez az idegrendszerhez, a neurobiológiához kapcsolódott, amiről több előadást is meghallgathattak, megtudhattak érdekességeket az intervenciós medicináról is. „Arra is lehetőségünk nyílt, hogy humán metszeteken megnézhessük, hogy az agy egyes területei hol vannak, hogyan néznek ki. A pécsi program főképp a ciszterci rend gimnáziumában volt, de a tudományegyetem kutatóközpontjában is eltölthettünk fél napot.”

Az ilyen jellegű gyakorlatok mellett Virág ellátogathatott a szegedi Nobel-díjas találkozókra is, tavaly decemberben pedig kerekasztal-beszélgetésen is részt vehetett. „Hihetetlen érzés volt megismerni a Nobel-díjas kutatókat, látni, mennyire közvetlenül, mennyire lelkesen mesélnek a kutatási területükről. Látszott, hogy mennyire szeretik, amit csinálnak. A konferencia előtt az iskolánkba is ellátogatott Randy Schekman, bemutathattuk neki, mit csinálunk a laborban, munka közben kérdezgetett is bennünket.” Virág tavaly volt az NTA szegedi táborában is, aminek keretében egy hetet tölthetett el a Gyógyszerésztudományi Karon. „Ott körbevittek bennünket az egész karon, más-más laborokban tölthettünk el egy-egy, vagy fél napot. Ennek köszönhetően láthattuk a teljes gyógyszerkutatási folyamatot, kezdve azzal, hogy a szerves kémia laborban előállítanak egy molekulát, majd a végén becsomagolják és gyógyszerkapszulaként megmutatják. Ezen a programon láthattunk rá arra is, hogy a gyógyszerészeti kutatások hogyan kapcsolódhatnak a biológusok és az orvosok munkájához. Szegedet is a tábor, illetve a konferencia idején szerettem meg, azok hatására döntöttem el, hogy oda adom be a jelentkezésemet.”

2024.04.25.