You need Flash 8 to view this site! Please click to install Macromedia Flash 8 Plugin for free!
epc2009  
 

Érmekkel is megörökítik a Szent-Györgyi konferenciát

Fritz Mihály szobrász és éremművésznek már kétszer választották egy-egy munkáját az év érméjének a világ egyik legnagyobb numizmatikai kiadója, az amerikai Krause pályázatán. A művész elmondta: a szegedi Szent-Györgyi Konferenciára kétféle érem készült. Az egyik az általános konferenciaérem, amelyből minden résztvevő kap, a másikat pedig a tudományos tanácskozás prominens vendégeinek szánják, ezen szerepel a kilenc Nobel-díjas is.

 

A konferencia éremre Szent-Györgyi-portré és a program logója került. „Az egymásba úsztatott fotóváltozaton ugyanis a Nobel-díj képe rátakar Szent-Györgyi kezére, és ez az érmén nem mutatott volna jól” – magyarázta Fritz Mihály. A hátoldalon a konferenciát szervező szegedi egyetem főépülete látható.

A különleges ajándéknak szánt másik érmén a tizenegy portré kiegyensúlyozott elhelyezése okozott némi fejtörést a Fritz Mihálynak. Azon a kilenc Nobel-díjas, Szent-Györgyi Albert és Nobel arcképe látható, ami szinte annyi munkát jelentett, mintha tizenegy érmét készített volna. Végül olyan szerencsésen sikerült a kompozíció, hogy a kiemelt Szent-Györgyit a Nobel-díjak elnyerésének időrendi sorrendjében veszik körül a tudósok.

 

Fritz Mihálytól megtudtuk: a tervezés több napos anyaggyűjtést jelentett, a motívumot egyeztetni kellett a megrendelőkkel. Ezután egy-két nap alatt megoldható volt téma gipszbe vésése. Tehát a tervezés után gipszváltozat készült, majd az éremverde következett.

 

Szabó Géza ötvös elmondta, a konferenciára készített nagy méretű ajándék érmekkel szakmájában elment szinte a végső határig: a plakett száz milliméteres átmérőjű. A mester az úgynevezett verőtöveket – támogatásként – ingyen készítette el az érmekhez.

„Mi is szegediek vagyunk, és reméljük, hogy hozzá tudunk tenni valamit az egyetemi rendezvényhez” – nyilatkozta Szabó Géza, akinek édesapja még a ’30-as évek elején kezdte a szakmát, és az éremverés mellett dékáni jogart, sőt, püspöki pásztorbotot is készített. Világszínvonalú munkáival Szabó Géza műhelye – az állami pénzverő után – a második az országban. 150-160 művésszel dolgoztak már együtt, de megvannak az állandó partnereik. A mester kiemelte: nagy öröm volt neki Fritz Mihállyal együtt dolgozni.

 

Az érmék anyaga színezett réz, az egyik ezüstözött, a másik aranyozott, illetve van kénmájazott, patinázott változat is, valamint öntött bronz.

 

A Szent-Györgyi Albert Konferenciához kapcsolódóan a József Attila Tanulmányi és Információs Központ mellett elültetik a tudományok fáját is, és emléktáblát avatnak, mely szintén a két művész munkáját dicséri.

SZTEpress


SponsorsOrganizers